KANAPKA Z JAJKIEM i PASTĄ KAWIOROWĄ

kanapka z jajkiem

Kanapka z jajkiem i pastą z kawiora z pewnością podbije serca miłośników wszelkich połączeń jajek ze smakami rybnymi. Poza kanapką z jajkiem i pastą kawiorową uwielbiam także pastę tuńczykową (również na bazie jajek), jajka z pastą łososiową i pastę sardynkową (na bazie twarogu).

Kanapka z jajkiem i pastą kawiorową

Zestawy smakowe rybno jajeczne wyjątkowo lubią mieszkańcy Skandynawii. Kanapka z jajkiem i pastą z kawiora jest bardzo popularna i lubiana w Szwecji, jedzą ją już dzieci w przedszkolu. Ponieważ smak tej kanapki bardzo trafia w mój gust, postanowiłam się z Wami podzielić przepisem na kanapkę z jajkiem i pastą kawiorową.


Przygotowanie kanapki z jajkiem i pastą kawiorową jest bardzo proste.

Poza jajkami wystarczy zaopatrzyć się w:

– dobrą pastę z kawiora (najlepiej szwedzkie Kalles lub Abba)

– żytni chleb

– masło

– koperek


Jajka koniecznie trzeba ugotować na półtwardo, wtedy kanapka smakuje najlepiej. Ważny jest także chleb, powinien być żytni, ponieważ na żytnim lepiej komponują się smaki. Kromkę żytniego chleba (ukrojoną raczej grubo) posmaruj masłem, ostudzone jajko pokrój w plasterki tak, żeby nie przecinać go do końca. Połóż jajko na kromce, na wierzch dodaj pastę z kawiora. Ilość pasty z kawiora zależy od Ciebie, pamiętaj, że ma ostry smak i jest słona, ale nie może jej być zbyt mało, bo musi „podkręcać” smak jajka. Na koniec całą kanapkę posyp posiekanym koperkiem. Kanapka z jajkiem i pastą kawiorową jest gotowa. Polecam tę kanapkę na śniadanie, jest bardzo pożywna.

jajka na półtwardo