KANAPKI NA CIEPŁO W NOWYM WYMIARZE

kanapki na ciepło

Kanapki na ciepło z racji tego, że są podgrzewane (zapiekane), mogą stanowić namiastkę ciepłego posiłku. Jeśli więc nie zdążysz zjeść kanapki na ciepło w domu, weź ją do pracy i podgrzej sobie na drugie śniadanie lub na lunch.

Kanapki na ciepło i leniwo

Bardzo lubię zapiekane kanapki  jadać w weekendy. To ogromna przyjemność nie musieć zrywać się o świcie i móc zjeść sobie spokojnie późne śniadanie. Moja propozycja na kanapki na ciepło jest bardzo typowa. Ser i szynka. Mniej typowy jest nowy wymiar kanapki. Taką kanapkę możesz zjeść sama, ale też spokojnie podzielisz się z innym głodomorem. Zapewniam, piętrowa kanapka jest bardzo syta. Oczywiście możesz robić sobie w takiej formie inne kanapki na ciepło, doskonale sprawdzi się opcja z jajkiem. Wykorzystuj wszystkie produkty, które nadają się do podgrzewania czyli dobrze smakują na ciepło. Inne sery, mięso, wspomniane jajka, warzywa (zwłaszcza cebula, papryka, fasola, kapusta).

Kanapka na ciepło – produkty

– 8 kromek pieczywa tostowego (zastąp je innym jeśli wolisz)

– 8 plasterków ulubionego sera żółtego

– 8 plasterków szynki lub innej wędliny

– pomidor bez pestek pokrojony w kostkę i doprawiony solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami (proponuję bazylię, oregano, lub zioła prowansalskie)  albo 1 łyżka sosu pomidorowego (zrobiona na bazie koncentratu albo przecieru pomidorowego) doprawiona jak pomidory

kanapka z serem i szynką

Wykonanie

Odkrój skórki z chleba tostowego. Na każdą kromkę  (poza wierzchnią) połóż najpierw pokrojone pomidorki (lub posmaruj sosem pomidorowym), następnie plasterek szynki a na to ser żółty. Układaj piętrowo aż zużyjesz wszystkie składniki. Tak przygotowane kanapki wstaw do piekarnika (180° C) i zapiekaj aż chleb się przyrumieni a ser stopi. Dzięki pomidorom przyprawionym ziołami, kanapka podczas zapiekania coraz bardziej pachnie jak pizza, co robi szczególne wrażenie na dzieciach.

Użyłam pszennego chleba tostowego, bo najlepiej pasuje do klasycznej kanapki na ciepło z serem i szynką, lecz jeśli wolisz zastąp tostowe innym pieczywem. Nie ma także obowiązku dodawania pomidorów czy sosu pomidorowego, chociaż dzięki nim kanapka nie jest sucha. Zrób kanapkę na ciepło jaką lubisz, bo jedzenie jej Tobie musi sprawić przyjemność.

A nóż pomaga w podzieleniu kanapki.