KUMIN, NIEZWYKŁA PRZYPRAWA STARA JAK ŚWIAT

kumin

Kumin (kmin rzymski) odkryłam całkiem niedawno, choć jego smak znałam od bardzo dawna. Kilka lat temu szukając przepisu na chili con carne trafiłam w internecie na liczne wpisy i filmiki. Aby znaleźć oryginalny przepis ograniczyłam się tylko do tych amerykańskich lub meksykańskich. Bo chili con carne, choć powstało z inspiracji kuchnią meksykańską, jest raczej daniem amerykańskim niż meksykańskim, właściwie połączeniem obydwu kuchni czyli tex-mex.

Kumin w kuchni Ameryki Północnej

Wracając do kminu rzymskiego. Wypróbowując przepisy na chili con carne zidentyfikowałam wreszcie ten niezwykły smak, który znałam z potraw kuchni meksykańskiej i tex mex, lecz nie wiedziałam, jaka to przyprawa. Był to kmin rzymski.

Nie będę nawet próbowała porównać smaku kuminu do smaku innej przyprawy, bo nie umiem, bo nie znajduję odnośnika. Jego zapach jest mocny, kumin pachnie i smakuje orientem.

Kmin rzymski pasuje do dań mięsnych, użyj go do chili con carne z wołowiny lub gdy robisz tortille z kurczakiem. Idealny także do dań przygotowanych na bazie roślin strączkowych.

Szybki i tani przepis, dzięki któremu poznasz walory kuminu. Zupa z czarnej fasoli.

Opłucz z zalewy czarną fasolę z puszki, zalej gorącą wodą i niech się gotuje. W tym czasie podsmaż na złoto trochę drobno posiekanej cebuli, dodaj do fasoli, posól, daj czarnego pieprzu, jeden liść laurowy, posyp z umiarem ostrą papryką w proszku (zawsze możesz dodać), odrobiną majeranku i 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego. Gotuj 15 minut. Następnie wszystko zmiksuj (uprzednio wyjmij liść laurowy), ale nie na całkowitą papkę, tylko tak, aby częściowo zostały ziarenka fasoli. Spróbuj i dopraw do smaku. Taka zupa musi być dosyć pikantna, lecz jej ostrość nie może „zabić” smaku fasoli.

A oto w pigułce typowe dla kuchni tex mex i meksykańskiej warzywa, przyprawy, zioła i nasiona: kukurydza, fasola, cebula, wszelkiego rodzaju chili, czosnek, kolendra, oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek, czarny pieprz, cynamon, goździki, kakao i migdały.
kmin rzymski

Kmin rzymski w kuchni arabskiej

Oprócz południowych stanów USA i Meksyku, kmin rzymski popularny jest w kuchni arabskiej (z pewnością kojarzysz te „góry” kolorowych przypraw na straganach w Maroku, jak tam musi pachnieć!). Kumin jest idealny do wschodnich potraw z ryżu (na przykład pilaw), wegetariańskiego falafela z ciecierzycy, ale także dań mięsnych, zwłaszcza z mięsa mielonego. Koniecznie trzeba dodać kuminu do harissy, czyli mieszanki przypraw powszechnie używanej w kuchni arabskiej, stanowiącej dodatek do potraw i marynat.

Po prostu kup kmin rzymski, ugotuj coś prostego z jego dodatkiem a przekonasz się o niezwykłych walorach smakowych. Lecz najpierw powąchaj to cudo.

Pachnące przyprawami Indie

Indie są ogromnym krajem, w którym kuchnia jest bardzo urozmaicona.  W każdym regionie spotkać można jakieś charakterystyczne dla tegoż regionu danie. Kuchnia indyjska słynie z przypraw. Szalenie popularne w tym kraju są kurkuma, imbir, chili, kardamon i kumin. Kminu rzymskiego używa się w Indiach do dań z jagnięciny (znajdziesz go w koftach jagnięcych), baraniny, do przepysznych wegetariańskich potraw z warzyw jak kalafior czy soczewica.

Zrelaksuj się z kuminem

Kmin rzymski pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. Można powiedzieć, że jest znany od zarania dziejów, a z pewnością od starożytności. Wówczas kumin był używany nie tylko jako przyprawa, ale także jako roślina lecznicza.

Kumin pomaga na choroby gardła i przeziębienia, bo działa przeciwzapalnie a także choroby układu pokarmowego (niestrawność i wzdęcia). Pomaga także w oczyszczeniu organizmu z toksyn i ma podobno działanie odchudzające (zaleca się spożywanie 1 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego dzienne). W jego ziarnach znajdziesz także wapń i żelazo oraz witaminę C. Dzięki zawartości olejków eterycznych działa relaksująco, co mogę potwierdzić na własnym przykładzie, gdyż samo wąchanie kminu rzymskiego mnie relaksuje i skłania do podroży (nie tylko kulinarnych).

Kumin mielony kupisz prawie w każdym sklepie spożywczym, po ten w ziarnach trzeba się wybrać do marketu lub sklepu specjalistycznego.

Kmin rzymski a kminek

Nie myl ich, to dwie różne przyprawy. Choć ziarna wyglądają podobnie (te kminu rzymskiego są nieco jaśniejsze i bardziej żółtawe od ziaren kminku), to zapach i smak mają zupełnie inny, inne również jest ich zastosowanie. Kminek znamy w Polsce wszyscy, dodajemy go do dań z kapusty, pasuje do zupy ziemniaczanej, pasztecików, niektórzy uwielbiają kminek w chlebie. Używany jest do ciężkostrawnych potraw, gdyż pomaga na problemy trawienne, choćby wzdęcia.

kmin rzymski a kminek