MALINY NA GORĄCO Z LODAMI CZYLI HEISSE LIEBE

maliny na gorąco

Maliny na gorąco z lodami waniliowymi to austriacki deser lodowy heisse liebe (gorąca miłość). Wyobraź sobie następującą sytuację. Za chwilę przychodzą goście, w lodówce pusto. Zostało Ci jedynie trochę malin. Co zrobisz? Pędź do sklepu, kup lody waniliowe i zrób zapierający dech w piersiach deser lodowy. Maliny na gorąco z lodami waniliowymi przygotujesz w 10 minut.

Maliny na gorąco

Heisse liebe to zaskakująco prosty lodowy deser. Pierwszy raz jadłam maliny na gorąco z lodami waniliowymi w Austrii, podczas zimowego wyjazdu na narty. Sama się zdziwiłam, że go zamówiłam, bo chociaż jadam zimą lody, to nie robię tego zbyt często, zwłaszcza będąc na nartach. Intuicja nie zawiodła mnie wcale. Po pysznej, obfitej kolacji zjadłam sobie lody waniliowe polane gorącym sosem malinowym. No słuchajcie, niebo w gębie. Nie przyszło mi do głowy, że to może tak nieziemsko smakować. Lody stanowią bazę deseru, ale gorący sos nieco je neutralizuje. Dlatego deser świetnie pasuje na lato i zimę. Austriacy robią maliny na gorąco z lodami z mrożonych owoców. Ale nikt przecież nie powiedział, że nie można przygotować heisse liebe z malin świeżych. Zwłaszcza, że jesteśmy w samym środku sezonu malinowego.

lody z gorącymi malinami

 Aby przygotować maliny na gorąco z lodami (heisse liebe) potrzebne Ci będą jedynie 3 składniki:

– 200 – 250 g malin

–  1 opakowanie lodów waniliowych (ilość lodów zależy od możliwości konsumujących)

– 2-3 łyżki cukru pudru

Ilość cukru zależy od tego, czy maliny są słodkie oraz, jak bardzo słodkie mają być po przygotowaniu deseru. Zawsze miej na uwadze, że maliny są i powinny pozostać lekko kwaskowe.

Maliny i cukier wrzuć do rondelka o grubym, nieprzywierającym dnie, możesz dolać odrobinkę wody, dosłownie 1 łyżkę. Wszystko wymieszaj i podgrzej aż maliny będą gorące. Cukier musi się rozpuścić a maliny jedynie podgrzać, to wszystko. Wystarczy zaledwie kilka minut. Nie wolno dopuścić do tego, aby maliny się rozpadły, muszą pozostać w całości. Lody nałóż do pucharków lub miseczek, polej gorącymi malinami i natychmiast podawaj. To rzeczywiście nie zajmuje więcej niż 10 minut.

Gorący sos malinowy spływa po lodach niczym lawa, powodując ich rozpuszczanie.

Jeśli z jakiegoś powodu nie uda Ci się zdobyć lodów waniliowych, możesz bez problemu zastąpić je śmietankowymi. Deser jest równie wyborny.