PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO

Paella z kurczakiem i chorizo jest bardzo aromatyczna i dosyć pikantna. Jako danie jednogarnkowe idealnie nadaje się do odgrzewania i świetnie pasuje do wszelkich spotkań towarzyskich.

Hiszpańska paella

Paella to jedna z narodowych potraw Hiszpanii, gdzie istnieją setki odmian tego specjału. Składniki używane do paelli zmieniają się w zależności od regionu w jakim ten przysmak jemy. Bardzo często do paelli dodaje się owoców morza, poza tym różnego rodzaju mięs, lub miesza się wszystkie produkty. Tylko jeden składnik paelli pozostaje niezmienny we wszystkich regionach, jest to produkt bazowy, czyli ryż. Paella w pewnym sensie jest hiszpańską odmianą risotto, chociaż lepiej tych dań nie porównywać, bo można narazić się na krytykę ze strony Hiszpanów bądź Włochów. Dlatego poprzestańmy na określeniu paelli daniem z ryżu z warzywami i innymi dodatkami.

Paella tradycyjnie jest przyrządzana i podawana do stołu na patelni żeliwnej. Dzięki wielokrotnemu użyciu, na patelni utrwala się cały smak paelli i wydobywa go za każdym razem od nowa. Patelnia żeliwna nadaje się również do użycia w piekarniku.

Paella z kurczakiem i chorizo

Najważniejszym składnikiem niezbędnym do przygotowania prawdziwej hiszpańskiej paelli jest ryż arborio lub inny ryż do risotto. Ziarna tego ryżu są zdecydowanie bardziej owalne od ziaren ryżu, który zazwyczaj jemy.

paella hiszpańska

Paella z owocami morza należy do moich ulubionych, ale jadałam ją tylko w Hiszpanii. Ponieważ nie jest łatwo u nas w kraju kupić naprawdę świeże dary morza, dlatego moja propozycja to paella z kurczakiem i chorizo. Chorizo jest bardzo tradycyjną hiszpańską kiełbasą. Swój charakterystyczny smak i zapach chorizo zawdzięcza mieszance mięsa wieprzowego i przypraw, z papryką na czele. Chorizo jest raczej twarda, dzięki papryce czerwonawa i zazwyczaj pikantna (można kupić także wersje łagodne), o czym warto pamiętać podczas przyrządzania dania.

Składniki do paelli:paella naczynia

250-300g ryżu do risotto

4-6 pałek z kurczaka

1 kiełbaska chorizo

1 zielona papryka

1 puszka pomidorów bez skórki

4 łyżki groszku zielonego z puszki

1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego

natka pietruszki

4 ząbki czosnku

pół łyżeczki szafranu

1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku

oliwa do smażenia

Paella i aromatyczna kompozycja

Dzięki tej kompozycji przypraw paella dostaje swój smak i aromat. Do dzieła. Trzy rozgniecione ząbki czosnku podsmażcie na 1 łyżce oliwy przez 2 minuty. Przed samym końcem smażenia wsypcie na patelnię posiekaną natkę (pół pęczka wystarczy), uprzednio odkładając sobie 2 łyżki natki do posypania gotowego dania. Czosnek powinien po smażeniu być złocisto-brązowy i kruchy. Natkę smażcie z czosnkiem dosłownie kilka sekund i przełóżcie do moździerza wraz z tłuszczem. Do czosnku i natki dodajcie szafran i wszystkie składniki ugniećcie w moździerzu.

Patelnię wystarczy porządnie wytrzeć ręcznikiem papierowym, bez konieczności mycia, i można przystąpić do dalszej pracy nad naszym daniem.

Kurczak w akcji

Pora zabrać się za kurczaka. Na patelni obsmażajcie pałki z kurczaka aż staną się rumiane czyli przez jakieś 20 minut. Oczywiście zrumienią się szybciej, ale pamiętajcie, że do kolejnego etapu kurczak nie może być w środku zbyt surowy. Teraz dorzucamy pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, posiekany ząbek czosnku i pomidory z puszki. Dobra rada! Warto z pomidorów z puszki odcinać twarde i niezbyt atrakcyjne końcówki. Wszystko mieszamy i dusimy przez 10 minut a na samym końcu dodajemy pikantną paprykę w proszku. Mieszamy dokładnie i przekładamy kurczaka do miski lub garnka. Powtarzamy czyszczenie patelni i przechodzimy do ostatniej części.

Ryż ponad wszystko

Na patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy, podgrzewamy i wsypujemy cały ryż. Ryż obsmażamy cały czas mieszając przez 1 minutę, żeby był szklisty. Dodajemy aromatyczną mieszankę czyli rozgniecione w moździerzu czosnek z natką i szafranem i wlewamy 1/3 bulionu. Wszystko mieszamy i czekamy aż płyn odparuje, zajmie to jakieś 5 minut. Następnie dodajemy kurczaka w pomidorach i dolewamy kolejną część płynu. Po kolejnych 5 minutach dodajemy pokrojoną w plasterki chorizo i dolewamy resztę bulionu. Gdy bulion się wchłonie, do potrawy wsypujemy zielony groszek, mieszamy i zrobione.

paella z kurczakiem i chorizo

Paella jest gotowa, gdy ryż jest miękki, ale nie rozpaćkany. Można jeść również ryż al dente, sama taki bardzo lubię. Aby paella z kurczakiem była jeszcze pyszniejsza, zanim zaczniesz jeść, wstaw potrawę na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Nie trzeba tego robić, bo przecież paella z kurczakiem i chorizo jest już gotowa, ale warto to zrobić, bo w piekarniku paella fantastycznie się przypieka. Przed podaniem posyp danie natką. I pamiętaj, podajemy na patelni!

SZAFRAN

Czy wiesz, że szafran jest najdroższą przyprawą na świecie? 
Skąd się bierze szafran? Z pręcików (znamion) fioletowego krokusa. Aby uzyskać 1 kg znamion trzeba zebrać ponad 100 tysięcy krokusów. Już szczypta szafranu nadaje potrawom piękny żółtawy kolor (pręciki są koloru pomarańczowo-brązowego), jednak pamiętaj, że od dużej ilości szafranu potrawy robią się gorzkie.