PRZEPIS NA BABKĘ ZIEMNIACZANĄ BEZ MĄKI I JAJEK

przepis na babkę ziemniaczaną

Ten przepis na babkę ziemniaczaną dopasowałam do potrzeb mojej rodziny. Nie ma w nim mąki, ani jajek, dlatego to najłatwiejsza do zrobienia babka ziemniaczana jaką znam. Jest mniej tłustą wersją placków ziemniaczanych. Dzięki przepisowi na babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek wycofałam ze swojej kuchni placki ziemniaczane.

Przepis na babkę ziemniaczaną

Największym wyzwaniem podczas przygotowywania babki ziemniaczanej (placków także) jest tarcie ziemniaków. Jeśli zaopatrzysz się w dobrą tarkę, pójdzie Ci to całkiem szybko i sprawnie.

Pamiętaj również, aby nigdy nie używać miksera do rozdrobnienia ziemniaków na babkę, ponieważ ze zmiksowanych ziemniaków robi się papka.

Mój przepis na babkę ziemniaczaną nie jest błyskawiczny, babka ziemniaczana wymaga poświecenia jej trochę czasu – półtorej do dwóch godzin.

Do jej przygotowania potrzeba tylko trzech składników:

1-1,2 kg ziemniaków (jakieś 10 dużych sztuk), 1/2 dużej cebuli lub 1 małej i 4 łyżek oliwy (lub oleju jeśli ktoś nie przepada za smakiem oliwy). Dodatkowo potrzebne będą sól i świeżo zmielony gruboziarnisty pieprz.

Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o małych lekko jajowatych otworkach, dzięki czemu babka po upieczeniu będzie miała wyraźną strukturę. Do ziemniaków dodaj drobno posiekaną cebulę i olej, wszystko dopraw solą i pieprzem. Świeżo zmielony gruboziarnisty pieprz nadaje babce ziemniaczanej wyrazistego smaku. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.

babka z ziemniaków

Babkę trzeba piec w 200 °C przez 1 godzinę w niskiej foremce do tarty lub 1,5 godziny w naczyniu wyższym. Jeśli pieczesz babkę w formie wyższej, na przykład takiej na keks, to najlepiej przez pierwszą godzinę piec w temperaturze 180°C a kolejne 30 minut w 200°C. Wtedy babka jest dobrze upieczona w środku i pięknie przypieczona z wierzchu.

Ponieważ w babce nie ma żadnych dodatków jak mąka czy jajka, po upieczeniu jest miękka, delikatna i bardzo ziemniaczana. Można ją jeść samą, pyszna jest także z gulaszem i ogórkiem kiszonym. Zwolennicy mięsa mogą do babki ziemniaczanej dodać także odrobinę boczku. Drobno pokrojony boczek przed pieczeniem należy wymieszać z ziemniakami. Wtedy do babki ziemniaczanej sos nie jest konieczny, wystarczy na przykład sałata ze śmietaną.

Polecam także wersję z sosem pieczarkowym. Pokrojone w plasterki pieczarki uduś wraz z drobno posiekaną cebulką, zagęść śmietaną, posól i koniecznie dodaj pieprzu. To doskonała propozycja wegetariańska, bardzo syta i pyszna a ogórek kiszony też do tego pasuje. Mniam, zabieram się za jedzenie.

Jeśli tak jak ja lubisz ziemniaki, wypróbuj przepis na sałatkę ziemniaczaną z młodych ziemniaczków w całości. Bardzo łatwa do zrobienia i ciekawie się prezentuje.