JAK WYKORZYSTAĆ MIĘSO Z ROSOŁU?

mięso z rosołu

Zostało Ci mięso z rosołu i zastanawiasz się, co z nim zrobić? Skoro ostatnio była sałatka, to może tym razem warto wykorzystać mięso z rosołu do czego innego? Jeszcze do tego został makaron. Ja mam często taki dylemat a wyrzucać jedzenia nie mam zamiaru. Niby resztki, ale pełnowartościowe.

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Na przykład do zapiekanki (na dole strony znajdziesz jeszcze 9 innych propozycji). Zapiekanki można robić ze wszystkim. Z ziemniakami, z makaronem, z ryżem, z rybami, z jajami, z mięsem, z warzywami. Wymienione składniki w zasadzie mogą stanowić również zawartość jednej zapiekanki. Wyobraź sobie teraz następującą sytuację (u mnie zdarza się bardzo często). Gotujesz rosół z drobiu, na przykład na niedzielny obiad i zostaje Ci kurczak oraz makaron. Jeśli ktoś lubi takie gotowane mięso z rosołu, to zjada je bez problemu a makaron wykorzystuje do zupy następnego dnia lub podaje dziecku makaron na mleku na śniadanie. To już było? I sałatka też? No właśnie. Dlatego proponuję Ci zapiekankę, do której wykorzystasz i mięso z rosołu, i makaron. Przygotowanie dania zajmie 30 minut.

 Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

To ile zapiekanki zrobisz zależy od tego ile zostanie Ci makaronu i mięsa z rosołu oraz jakie wybierzesz sobie proporcje. Nawet niewielką ilość mięsa można dodać do zapiekanki pod warunkiem, że bazę będzie stanowić makaron. Wówczas smak można uzupełnić dodatkami.jak wykorzystać mięso z rosołu

Wszystkie potrzebne składniki:

– obrane z kości mięso z kurczaka

– ugotowany makaron

– starty parmezan lub inny wyrazisty w smaku żółty ser

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– opcjonalnie 1/2 filiżanki sosu beszamelowego

– ulubione zioła, sól i pieprz

– małe naczynka żaroodporne lub jedno większe

Przygotuj sos pomidorowy, na przykład jak do pizzy , lecz w odpowiednio pomniejszonych proporcjach. wymieszaj koncentrat z odrobiną wody, dodaj soli, pieprzu i ziół (sos musi być doprawiony, ponieważ mięso drobiowe jest delikatne). Posmarowane masłem naczynka żaroodporne wypełnij najpierw makaronem, na makaron połóż mięso z rosołu, posól jeśli to konieczne i znów makaron, jeśli jest  go na tyle. Polej wszystko sosem pomidorowym i odrobiną beszamelu, wierzch posyp startym parmezanem lub innym serem. Zapiekamy 15-20 minut w 200 stopniach do czasu, aż ser się stopi i nabierze brązowawej barwy. I gotowe. Do tego sałata z winegretem i masz lunch, obiad lub kolację. To danie jest nie tylko jednokawałkowe, jest również jednogarnkowe a właściwie jednonaczyniowe.

9 dodatkowych sposobów wykorzystania drobiowego i wołowego mięsa z rosołu

Mięso drobiowe

Sałatka

Potrzebujesz: mięso obrane z kości, sałatę mieszaną, czerwoną paprykę, pieczarki i majonez. Paprykę i pieczarki pokrój na kawałeczki, wymieszaj wraz z kurczakiem i sałatą, wszystko posól, dodaj odrobinę majonezu

Pasta do kanapek

Obrane mięso drobiowe posiekaj nożem, posól, dodaj pieprzu, wymieszaj z majonezem, dopraw odrobiną pikantnej papryki w proszku. Pasta jest gotowa.

Meksykańskie naleśniki

Składniki; tortille pszenne, cebula, papryka w ulubionym kolorze, troszkę papryczki chili, fasola z puszki, żółty ser. Paprykę i cebulę pokrój w paski i podduś lekko na patelni. Na tortille połóż kurczaka w kawałeczkach, podduszone warzywa, dodaj trochę posiekanej chili, fasolę, posyp serem, zwiń i zapiekaj w 180°C  przez 15 minut.

Pierogi dla Ciebie, uszka dla maluszka

Mięso pokrojone w kawałki zmiel w maszynce do mielenia lub zmiksuj. Dodaj drobno posiekaną, podsmażoną na złoto cebulę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie i farsz gotowy. Zrób ciasto na pierogi z samej mąki, wody i odrobiny oleju. Ulep pierogi z drobiowym farszem i ugotuj w posolonej wodzie. Z takim farszem możesz przygotować na Święta uszka dla dziecka, które nie jada jeszcze grzybów.

Mięso wołowe

Do pieczywa 

Ugotowane mięso wołowe pokrój w plasterki i używaj zamiast wędliny do kanapek. Z wierzchu mięso posmaruj musztardą, chrzanem lub połóż korniszony.

Na obiad w sosie chrzanowym

Pokrój mięso w plastry. Zrób sos chrzanowy. Dla wyczucia proporcji, najpierw wymieszaj 1 łyżeczkę chrzanu ze śmietaną i odrobiną bulionu, posól, później zwiększ ilości. Aby uzyskać chrzanowy smak sosu wcale nie trzeba dodawać dużo chrzanu. Mięso zagrzej w sosie na patelni, podaj z ziemniakami i buraczkami na ciepło lub z surówką z białej kapusty.

Pierogi

Mięso pokrój na małe kawałki i zmiel w maszynce lub w mikserze. Dodaj podsmażoną cebulkę, wymieszaj, dopraw do smaku. Z tak przygotowanym farszem zrób pierogi.

Krokiety

Farsz do rokietów przygotuj dokładnie tak samo jak do pierogów. Możesz dodać więcej cebuli. Mięso zawiń w naleśniki i podgrzej na patelni aż będą rumiane. Do grzania użyj masła, wtedy są jeszcze lepsze.

Pasztet drobiowo-wołowy

Do zmielonych mięs dodaj liść laurowy i ziele angielskie dla smaku. Po 30 minutach wyjmij przyprawy, a mięso wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem. Piecz w 180°C przez 30 minut.

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.