- in Ciekawy obiad , Pyszne przekąski by Joanna
JAK WYKORZYSTAĆ MIĘSO Z ROSOŁU?
Zostało Ci mięso z rosołu i zastanawiasz się, co z nim zrobić? Skoro ostatnio była sałatka, to może tym razem warto wykorzystać mięso z rosołu do czego innego? Jeszcze do tego został makaron. Ja mam często taki dylemat a wyrzucać jedzenia nie mam zamiaru. Niby resztki, ale pełnowartościowe.
Jak wykorzystać mięso z rosołu?
Na przykład do zapiekanki (na dole strony znajdziesz jeszcze 9 innych propozycji). Zapiekanki można robić ze wszystkim. Z ziemniakami, z makaronem, z ryżem, z rybami, z jajami, z mięsem, z warzywami. Wymienione składniki w zasadzie mogą stanowić również zawartość jednej zapiekanki. Wyobraź sobie teraz następującą sytuację (u mnie zdarza się bardzo często). Gotujesz rosół z drobiu, na przykład na niedzielny obiad i zostaje Ci kurczak oraz makaron. Jeśli ktoś lubi takie gotowane mięso z rosołu, to zjada je bez problemu a makaron wykorzystuje do zupy następnego dnia lub podaje dziecku makaron na mleku na śniadanie. To już było? I sałatka też? No właśnie. Dlatego proponuję Ci zapiekankę, do której wykorzystasz i mięso z rosołu, i makaron. Przygotowanie dania zajmie 30 minut.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
To ile zapiekanki zrobisz zależy od tego ile zostanie Ci makaronu i mięsa z rosołu oraz jakie wybierzesz sobie proporcje. Nawet niewielką ilość mięsa można dodać do zapiekanki pod warunkiem, że bazę będzie stanowić makaron. Wówczas smak można uzupełnić dodatkami.
Wszystkie potrzebne składniki:
– obrane z kości mięso z kurczaka
– ugotowany makaron
– starty parmezan lub inny wyrazisty w smaku żółty ser
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– opcjonalnie 1/2 filiżanki sosu beszamelowego
– ulubione zioła, sól i pieprz
– małe naczynka żaroodporne lub jedno większe
Przygotuj sos pomidorowy, na przykład jak do pizzy , lecz w odpowiednio pomniejszonych proporcjach. wymieszaj koncentrat z odrobiną wody, dodaj soli, pieprzu i ziół (sos musi być doprawiony, ponieważ mięso drobiowe jest delikatne). Posmarowane masłem naczynka żaroodporne wypełnij najpierw makaronem, na makaron połóż mięso z rosołu, posól jeśli to konieczne i znów makaron, jeśli jest go na tyle. Polej wszystko sosem pomidorowym i odrobiną beszamelu, wierzch posyp startym parmezanem lub innym serem. Zapiekamy 15-20 minut w 200 stopniach do czasu, aż ser się stopi i nabierze brązowawej barwy. I gotowe. Do tego sałata z winegretem i masz lunch, obiad lub kolację. To danie jest nie tylko jednokawałkowe, jest również jednogarnkowe a właściwie jednonaczyniowe.
9 dodatkowych sposobów wykorzystania drobiowego i wołowego mięsa z rosołu
Mięso drobiowe
Sałatka
Potrzebujesz: mięso obrane z kości, sałatę mieszaną, czerwoną paprykę, pieczarki i majonez. Paprykę i pieczarki pokrój na kawałeczki, wymieszaj wraz z kurczakiem i sałatą, wszystko posól, dodaj odrobinę majonezu
Pasta do kanapek
Obrane mięso drobiowe posiekaj nożem, posól, dodaj pieprzu, wymieszaj z majonezem, dopraw odrobiną pikantnej papryki w proszku. Pasta jest gotowa.
Meksykańskie naleśniki
Składniki; tortille pszenne, cebula, papryka w ulubionym kolorze, troszkę papryczki chili, fasola z puszki, żółty ser. Paprykę i cebulę pokrój w paski i podduś lekko na patelni. Na tortille połóż kurczaka w kawałeczkach, podduszone warzywa, dodaj trochę posiekanej chili, fasolę, posyp serem, zwiń i zapiekaj w 180°C przez 15 minut.
Pierogi dla Ciebie, uszka dla maluszka
Mięso pokrojone w kawałki zmiel w maszynce do mielenia lub zmiksuj. Dodaj drobno posiekaną, podsmażoną na złoto cebulę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie i farsz gotowy. Zrób ciasto na pierogi z samej mąki, wody i odrobiny oleju. Ulep pierogi z drobiowym farszem i ugotuj w posolonej wodzie. Z takim farszem możesz przygotować na Święta uszka dla dziecka, które nie jada jeszcze grzybów.
Mięso wołowe
Do pieczywa
Ugotowane mięso wołowe pokrój w plasterki i używaj zamiast wędliny do kanapek. Z wierzchu mięso posmaruj musztardą, chrzanem lub połóż korniszony.
Na obiad w sosie chrzanowym
Pokrój mięso w plastry. Zrób sos chrzanowy. Dla wyczucia proporcji, najpierw wymieszaj 1 łyżeczkę chrzanu ze śmietaną i odrobiną bulionu, posól, później zwiększ ilości. Aby uzyskać chrzanowy smak sosu wcale nie trzeba dodawać dużo chrzanu. Mięso zagrzej w sosie na patelni, podaj z ziemniakami i buraczkami na ciepło lub z surówką z białej kapusty.
Pierogi
Mięso pokrój na małe kawałki i zmiel w maszynce lub w mikserze. Dodaj podsmażoną cebulkę, wymieszaj, dopraw do smaku. Z tak przygotowanym farszem zrób pierogi.
Krokiety
Farsz do rokietów przygotuj dokładnie tak samo jak do pierogów. Możesz dodać więcej cebuli. Mięso zawiń w naleśniki i podgrzej na patelni aż będą rumiane. Do grzania użyj masła, wtedy są jeszcze lepsze.
Pasztet drobiowo-wołowy
Do zmielonych mięs dodaj liść laurowy i ziele angielskie dla smaku. Po 30 minutach wyjmij przyprawy, a mięso wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem. Piecz w 180°C przez 30 minut.