MINI TORT ORZECHOWO CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA
Tort orzechowo czekoladowy można przygotować na wiele sposobów, ale zaletą tego mini tortu jest to, że robi się go na zimno.
Tort orzechowo czekoladowy bez pieczenia
Jakie znaczenie ma fakt, że tort nie jest pieczony? Dla mnie ogromne, ponieważ po pierwsze jest szybki do przygotowania (wystarczy 1 godzina), po drugie pieczone desery nie są moją specjalnością. Dlatego, gdy zależy Ci na czasie i dodatkowo również nie jesteś mistrzem w pieczeniu tortów, spróbuj przygotować niepieczony mini tort orzechowo czekoladowy. W przepisie wykorzystałam orzechy włoskie, ale możesz użyć innych orzechów. Tort w wersji mini jest idealny na wypróbowanie nowego przepisu. Aby mini torcik ładnie się prezentował powinien być wysoki, więc jeżeli nie masz opaski do biszkoptów o regulowanym obwodzie w dużym zakresie (np. 8-30 cm), wykorzystaj foremki do wycinania ciastek, co ja właśnie uczyniłam. Najlepsza średnica dla mini toru to 9-10 cm. Robiąc tort orzechowo czekoladowy tradycyjnej wielkości, wystarczy, że pomnożysz podane niżej składniki przez 3.
Przygotuj następujące składniki:
100 g gorzkiej czekolady
100 g łuskanych orzechów włoskich lub innych wybranych przez Ciebie
2 łyżki wyłuskanych i posiekanych orzechów pistacjowych
1 kubek (200g) śmietanki 30 % do ubijania
60 g masła
30-40 g cukru pudru
Przepis podzielony jest na trzy części. Najpierw robimy masę czekoladową, później masę orzechową, część trzecia to masa z bitej śmietany i ozdabianie.
Masa czekoladowa do tortu
Wyjmij masło z lodówki i pokrój na drobne kawałki. Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o bardzo drobnych otworkach. Ubij całą śmietankę z cukrem pudrem, będzie Ci ona potrzebna także do masy orzechowej i do położenia na wierzch torciku. Do ubijania jednak nie dawaj całego cukru, najpierw 30 g i spróbuj śmietankę, bo jeśli uznasz, że jest bardzo słodka, to więcej cukru nie potrzeba. Cukier będzie można dodać później, o czym za chwilę. Wymieszaj czekoladę z masłem i 4 łyżkami ubitej śmietanki. Jeśli masło będzie miękkie a czekolada drobna to utrzesz wszystkie składniki na gładką masę. Spróbuj masę, możesz teraz dodać cukru pudru i znowu wszystko wymieszać.
Jest też drugi sposób na czekoladę. Nie musisz jej trzeć, tylko pokrój na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, ale uwaga, musisz to zrobić z wyczuciem, nie nagrzewając zbytnio naczynia z czekoladą, żeby czekolada nie rozpuściła się całkowicie i aby masło po dodaniu nie roztopiło się.
Foremkę kładziemy na gładkiej, płaskiej powierzchni, przekładamy do foremki gotową masę czekoladową i wstawiamy do lodówki do stężenia. Wystarczy 15 minut a w tym czasie zrobimy masę orzechową.
Masa orzechowa
Orzechy trzeba zmielić, lub rozgnieść wałkiem na drobno, jak do piszingera. Dzięki pierwszej metodzie uzyskamy gładką masę. Druga metoda pozwala zachować drobne kawałeczki orzechów, lecz masa jest mniej gładka. Wybrałam opcję drugą, ponieważ lubię chrupiące kawałki orzechów w masach. Orzechy należy wymieszać z 3 łyżkami bitej śmietany, całość można zmiksować, spróbować i ewentualnie dodać cukru. Masę orzechową (powinna być gęsta) wystarczy nałożyć na czekoladową i włożyć do lodówki na 20 minut.
Na wierzch masa z bitej śmietany
Została już ostatnia czynność. Sprawdź, czy tort stężał, jeśli tak wyjmij go z lodówki i nałóż pozostałą bitą śmietanę na wierzch. Jeżeli zostało jej zbyt dużo, nałóż tyle, żeby nie spływała po bocznych ściankach mini tortu orzechowo czekoladowego. Na śmietanę wysyp rozkruszone orzeszki pistacjowe i gotowe. Ilość pistacji zależy od Ciebie. Jeśli chcesz, żeby ich smak był wyraźny, posyp śmietanę obficie. Jeśli orzeszki mają być jedynie dekoracją, wystarczy dać ich mniej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby posypać torcik innymi orzechami, migdałami, wiórkami kokosowymi czy drobinkami czekolady.