CZYM FASZEROWAĆ JAJKA NA WIELKANOC?
No właśnie, czym faszerować jajka? Faszerowane jajka powinny być nie tylko przepyszne, ale także kolorowe i ciekawie podane.
Czym faszerować jajka na Wielkanoc?
Żeby odpowiedzieć na to pytanie należy zastanowić się, jakie jeszcze potrawy podasz na świątecznym stole? Proponuję klasyczny wybór zimnych przekąsek czyli wędliny (szynka, pasztety, kiełbasa lub cokolwiek innego lubisz), warzywa i sałatki oraz jajka z bezmięsnymi, lekkimi nadzieniami. Dlatego chcę Ci zaproponować farsze rybne a także z awokado, które bardzo pasują do takiego klasycznego zestawu. Do tego pyszne i atrakcyjnie podane jajka po wiedeńsku.
Jajka faszerowane awokado
Czym faszerować jajka jeśli nie lubisz ryb? Nadziej je awokado z dodatkiem pasty z czerwonej papryki. Aby wszystko spokojnie zrobić zarezerwuj sobie 50 minut.
Będziesz potrzebować:
6 jajek ugotowanych na twardo
1 awokado (użyjesz połowy)
1 czerwona papryka (użyjesz połowy)
1 łyżeczka papryki pikantnej w proszku
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz
Umyj paprykę, przekrój na pół, wyjmij nasiona i połowę piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 25 minut. Skórka papryki zrobi się lekko podpieczona. W tym czasie obierz awokado, połowę pokrój na kawałki, rozgnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny, dodaj rozgnieciony czosnek, obficie posól, gdyż pasta będzie wymieszana z nieprzyprawionym żółtkiem, posyp pieprzem i dokładnie wymieszaj widelcem. Paprykę po upieczeniu i przestudzeniu obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj paprykę w proszku, posól i również wymieszaj.
Teraz wystarczy obrać jajka, przekroić na pół w poprzek, wyjąć żółtka. Tak przygotowane jajka nadziej najpierw pastą z awokado, na wierzchu nałóż pastę z papryki.
Jajka z pastą kawiorową (lub łososiową)
Obydwa nadzienia robi się tak samo, ja zrobiłam farsz z pastą kawiorową. Przygotowuje się je bardzo szybko, wystarczy 10 minut, jeśli masz ugotowane i wystudzone jajka.
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo, 40 g pasty kawiorowej (łososiowej) w tubce, 3 łyżeczki majonezu, pieprz
Ugotowane i wystudzone jajka obierz, przekrój w połowie lub na wysokości 3/4 w poprzek, odetnij spód aby jajka dobrze stały i wyjmij żółtka. Żółtka wymieszaj z majonezem, pastą kawiorową i dopraw pieprzem, ewentualnie solą, chociaż ostrożnie, ponieważ pasta kawiorowa jest słona. Następnie nadziej połówki jajek pastą i posyp po wierzchu koperkiem.
Deser czy jajka po wiedeńsku?
Nie zapominajmy, że nie tylko jajka faszerowane są atrakcyjne. Bardzo ciekawie można na przykład podać jajka po wiedeńsku, czyli jajka ugotowane na miękko podawane bez skorupek. 2 lub 3 jajka na miękko obierz ze skorupki i włóż do kieliszka lub szklanki. Jajka posól, na wierzch połóż odrobinę masła, ozdób natką z pietruszki lub szczypiorkiem, posyp pieprzem i pikantną papryką. Tak podane jajka są bardzo eleganckie i nadają się do zaserwowania podczas śniadania wielkanocnego. W kieliszku prezentują się niczym deser lodowy.
(Nie)kolorowe jajka
Bardzo lubię farbować jajka wielkanocne tradycyjnie w obierkach z cebuli. Zbieram je (obierki) zazwyczaj kilka tygodni wcześniej (czym więcej tym intensywniejszy kolor) a do gotowania używam jajek o różnych kolorach skorupek, co pozwala na uzyskanie wielu odcieni, od rudego do intensywnie brązowego. Pamiętaj, żeby po ugotowaniu i ostudzeniu jajek posmarować je olejem lub oliwą, wtedy pięknie błyszczą.
Do zabarwiania jajek używam także wywaru z buraków, ale do wywaru wkładam ugotowane i obrane jajka, co daje ciekawy, lekko różowy, bardzo estetyczny kolor.
W przygotowywaniu jajek wielkanocnych ogranicza nas tylko wyobraźnia. Życzę Ci udanych jaj i szybkich zajęcy!