- in Ciekawy obiad by Joanna
ROLADKI Z KURCZAKA POLANE MASEŁKIEM ZIOŁOWYM
Roladki z kurczaka faszerowane kremowym serkiem i czosnkiem są lekkie i delikatne. Poza tym takie roladki z kurczaka podasz na wiele sposobów. W całości lub pokrojone, zawsze prezentują się apetycznie.
Delikatne roladki z kurczaka
Kiedy potrawa jest delikatna? Gdy po jej zjedzeniu nie masz uczucia, że ledwie się ruszasz. Oczywiście lekką potrawą również można się „napchać”, ale uczucie sytości trwa raczej krótko. Roladki z kurczaka nie mogą więc być polane ciężkim sosem, lub panierowane i smażone, dodatkowo przesadnie pikantne. Taki zestaw składników powoduje, iż są ciężkie, choć wcale nie twierdzę, że niesmaczne. Wręcz przeciwnie – mogą być pyszne. Ponieważ mamy wiosnę, chętniej sięgamy po lżejsze dania. Wychodząc tym oczekiwaniom naprzeciw przedstawiam roladki z kurczaka lekkie i delikatne.
Roladki z kurczaka polane masełkiem ziołowym
Najważniejsze przy robieniu roladek jest odpowiednie przygotowanie mięsa.
Ale zacznijmy od składników:
1 podwójna pierś z kurczaka, 2 łyżki kremowego serka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub innych ulubionych, sól
Dodatkowo potrzebne będą folia aluminiowa i naczynie do zapiekania.
Przygotowanie mięsa i zwijanie roladek
Roladki z każdej strony muszą być owinięte folią, aby wszystkie soki zostały w środku i mięso nie wysuszyło się.
- Podwójną pierś z kurczaka podziel na dwie części, natnij mięso wzdłuż i rozłóż tak, żeby było w miarę równej grubości. Jeśli będzie trzeba, natnij mięso także w innym miejscu. Piersi można bardzo delikatnie rozbić tłuczkiem, ale i bez tego roladki są miękkie.
- Posól piersi z każdej strony, na środku nałóż serek i posiekany lub roztarty czosnek.
- Każdą z piersi połóż na oddzielnym kawałku folii aluminiowej i ciasno zwiń jak roladę.
Masełko ziołowe
Zawinięte w folię roladki włóż do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piecz przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, odwiń ostrożnie z folii, ponieważ wyciekają zgromadzone soki i pokrój na kawałki lub w plastry. Roladki można także pokroić po wystudzeniu i wtedy podgrzać na patelni. Niezbędnym dopełnieniem dania jest płynne, aromatyczne masełko ziołowe. Aby je przygotować, wystarczy rozpuścić masło w rondelku na bardzo małym ogniu. Masło nie może się zagotować ani zrumienić. Do masła dodaj zioła i wsyp trochę soli. Tak przygotowanym masłem polej pokrojone roladki.
Roladki najlepiej smakują z surowym szpinakiem z czosnkiem i śmietaną oraz z ziemniaczkami.