- in Pyszne przekąski , Ciekawy obiad , Masz babo placek by Joanna
WYTRAWNE PLACKI Z KUKURYDZY LEKKO PIKANTNE
Placki z kukurydzy można robić w wersjach słodkiej i wytrawnej. Na słodko najlepiej nadają się na śniadanie, wytrawne na przekąskę, lekki obiad lub kolację. Wytrawne placki z kukurydzy możesz zabrać na wycieczkę, ponieważ są pyszne także na zimno.
Placki z kukurydzy ze świeżych kolb
Nie robiłam nigdy wytrawnych placków z kukurydzy w puszce, ponieważ w żaden sposób nie można się z takiej kukurydzy pozbyć wyraźnego posmaku cukru. Puszkowana kukurydza bardziej pasuje do placków na słodko. W plackach z kukurydzy ze świeżych kolb również wyczujesz cukier, ale jego ilość jest tak znikoma, że nigdy nie powiesz o nich „słodkie”.
Podsumowując, wykorzystaj dobrodziejstwo natury (teraz w każdym sklepie czy na bazarku znajdziesz świeżą kukurydzę ) do zrobienia wytrawnych placków z kukurydzy.
Listę potrzebnych składników znajdziesz na ostatnim zdjęciu.
Przygotowanie wytrawnych placków z kukurydzy należy zacząć od obrania (zeskrobania) ziaren kukurydzy z surowych, umytych kolb. Robi się to o dziwo bardzo łatwo i szybko. Ponieważ ziarna kukurydziane puszczają sok, załóż do tej czynności silikonowe rękawiczki.
Do zeskrobanych ziaren dodaj jajko, wymieszaj, 1/3 masy kukurydziano jajecznej odłóż a całą resztę zmiksuj zachowując jednak strukturę ziaren. Następnie wymieszaj obydwie struktury kukurydzy i dodaj pozostałe składniki. Uzyskasz żółtą papkę z wyraźnymi ziarnami kukurydzy, które po usmażeniu z przyjemnością będziesz rozgryzać. Spróbuj koniuszkiem języka, czy papka jest wystarczająco pikantna i wystarczająco słona. Paprykę w proszku możesz zastąpić tabasco lub świeżą papryczką chili. Musisz również wyczuwać aromat kminu rzymskiego. Jeśli uznasz, że przypraw jest zbyt mało, śmiało, dodaj ich więcej. Placki kukurydziane, które zrobisz, powinny smakować Tobie a nie mnie.
Gdy już doprawisz masę przygotuj sobie dużą patelnię i polej ją olejem. Nakładaj ciasto łyżką i smaż na oleju kilka minut z obydwu stron, aż placuszki będą rumiane. Po usmażeniu odsącz je na ręczniku papierowym. Z podanych składników przygotujesz 10-12 placuszków.
Wcześniej napisałam, że placki z kukurydzy są pyszne na zimno. Możesz je także odgrzewać, najlepiej w piekarniku. Odsmażane placki są zdecydowanie za tłuste.
Wytrawne placki kukurydziane wyróżnią się wśród innych przekąsek na przyjęciu, mogą również być jednym z dań na imprezie w meksykańskim stylu.