POTRAWY ŚWIĄTECZNE, KTÓRE MOŻESZ DŁUGO PRZECHOWYWAĆ

potrawy świąteczne

Potrawy świąteczne są urozmaicone. Ciężko jest tak zarządzać jedzeniem, aby wszystkie potrawy świąteczne „zeszły” podczas Bożego Narodzenia.

Potrawy świąteczne

Jak zatem prawidłowo przechowywać potrawy świąteczne, aby przetrwać Boże Narodzenie w zdrowiu? Przede wszystkim postępuj rozsądnie. Nie kupuj zbyt dużej ilości jedzenia, bo „się zje”. Wiele czynników ma znaczenie: ilość osób, które będziesz gościć, dzień, w którym gości przyjmiesz (w drugi dzień świąt wszyscy zazwyczaj są już przejedzeni). Niektóre potrawy świąteczne możesz przyrządzić wcześniej i je zamrozić, nie dajmy się zwariować. Podobnie dania wigilijne, też nie musisz zostawić ich przygotowania na ostatnią chwilę. Zatem przemyśl, zaplanuj i pamiętaj, że są potrawy świąteczne, które bezpiecznie przetrwają Święta.

Pierniki, pierniczki i kruche ciasteczka

Pierniki, pierniczki świąteczne i kruche ciasteczka możesz upiec już teraz. Spokojnie wytrzymają do końca grudnia, jeśli oczywiście nikt wcześniej ich nie zje. Należy tylko pamiętać o podstawowych zasadach przechowywania. Pierniczki i ciasteczka kruche powinny leżakować zamknięte w słoiku lub puszce, w suchym miejscu poza lodówką. Jeśli ciasteczka lub pierniczki mają kremową masę, to powinno się je przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 3 dni.

Piernik zawiń w folię i rozkoszuj się jego smakiem nawet po Świętach.

Gdy pieczesz piernika, pierniczki czy kruche ciasteczka pozbawione mas tuż przed Bożym Narodzeniem i zostaną Ci one po Świętach, to zupełnie się nie martw, co się z nimi stanie. Zrób sobie kilka dni przerwy i zabierz się za konsumpcję po Nowym Roku. Twarde pierniczki szczelnie przechowywane wręcz zyskują po czasie, bo miękną.

pierniki i pierniczki

Created with Microsoft Fresh Paint

Ciasto drożdżowe i suche ciasta bez mas

Wszystkie te ciasta (drożdżowe, keksy, babka piaskowa) można trzymać przez tydzień, muszą być tylko zawinięte w folię, aby nie obsychały. Oczywiście trzeba pamiętać, że kilkudniowe ciasto nie będzie już tak atrakcyjne jak świeże. Ja akurat lubię już takie czerstwe. Jeśli masz obawy, że ciasta jest zbyt dużo, bo domownicy podczas Świąt się przejedli i na pewno ciasta nie zjecie, to spokojnie możesz je zamrozić. Do zamrażania owiń ciasto folią. Rozmrażaj je bez folii w lekko nagrzanym piekarniku, dzięki czemu w całym domu znowu zapachnie ciastem, a i smakować będzie jak świeżo upieczone. Rozmrażane ciasta trzeba zjeść w ciągu 2 dni.

Mięsa pieczone i pasztet

Mięso czy pasztet najlepiej upiec dużo wcześniej, na przykład na początku grudnia, i je zamrozić. Chodzi o to, aby oszczędzić sobie pracy przed samymi Świętami. Mięso i pasztet rozmrażaj w lodówce (wyjmij dzień wcześniej), rozmrożone mięso i pasztet powinno się zjeść w ciągu 24 godzin.

Jeśli jednak chcesz mieć na Święta świeżo upieczone mięso lub pasztet pamiętaj, że choć pieczone mięsa są dosyć trwałe, to nie powinno się ich przechowywać dłużej niż 5 dni w lodówce.

Zapraszam Cię do wypróbowania moich przepisów na pasztet drobiowo wieprzowypieczoną polędwiczkę wieprzową.

mięso pieczone

Świeżutkie pieczywo przez całe Święta?

Oczywiście, zawsze takie mam. Wystarczy zamrozić pieczywo i korzystać przez całe Święta. Rodzina i znajomi będą się zastanawiać, skąd masz świeże pieczywo? Pamiętaj, że najlepiej zamrażać pieczywo pszenne, zwłaszcza bagietki. Po rozmrożeniu pieczywo pszenne nie traci walorów smakowych i nadal dobrze wygląda. Rozmrażaj pieczywo w piekarniku a smak świeżo „pieczonego” chleba podrażni kubki smakowe sąsiadów.

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.