KANAPKI NA CIEPŁO W NOWYM WYMIARZE

kanapki na ciepło

Kanapki na ciepło z racji tego, że są podgrzewane (zapiekane), mogą stanowić namiastkę ciepłego posiłku. Jeśli więc nie zdążysz zjeść kanapki na ciepło w domu, weź ją do pracy i podgrzej sobie na drugie śniadanie lub na lunch.

Kanapki na ciepło i leniwo

Bardzo lubię zapiekane kanapki  jadać w weekendy. To ogromna przyjemność nie musieć zrywać się o świcie i móc zjeść sobie spokojnie późne śniadanie. Moja propozycja na kanapki na ciepło jest bardzo typowa. Ser i szynka. Mniej typowy jest nowy wymiar kanapki. Taką kanapkę możesz zjeść sama, ale też spokojnie podzielisz się z innym głodomorem. Zapewniam, piętrowa kanapka jest bardzo syta. Oczywiście możesz robić sobie w takiej formie inne kanapki na ciepło, doskonale sprawdzi się opcja z jajkiem. Wykorzystuj wszystkie produkty, które nadają się do podgrzewania czyli dobrze smakują na ciepło. Inne sery, mięso, wspomniane jajka, warzywa (zwłaszcza cebula, papryka, fasola, kapusta).

Kanapka na ciepło – produkty

– 8 kromek pieczywa tostowego (zastąp je innym jeśli wolisz)

– 8 plasterków ulubionego sera żółtego

– 8 plasterków szynki lub innej wędliny

– pomidor bez pestek pokrojony w kostkę i doprawiony solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami (proponuję bazylię, oregano, lub zioła prowansalskie)  albo 1 łyżka sosu pomidorowego (zrobiona na bazie koncentratu albo przecieru pomidorowego) doprawiona jak pomidory

kanapka z serem i szynką

Wykonanie

Odkrój skórki z chleba tostowego. Na każdą kromkę  (poza wierzchnią) połóż najpierw pokrojone pomidorki (lub posmaruj sosem pomidorowym), następnie plasterek szynki a na to ser żółty. Układaj piętrowo aż zużyjesz wszystkie składniki. Tak przygotowane kanapki wstaw do piekarnika (180° C) i zapiekaj aż chleb się przyrumieni a ser stopi. Dzięki pomidorom przyprawionym ziołami, kanapka podczas zapiekania coraz bardziej pachnie jak pizza, co robi szczególne wrażenie na dzieciach.

Użyłam pszennego chleba tostowego, bo najlepiej pasuje do klasycznej kanapki na ciepło z serem i szynką, lecz jeśli wolisz zastąp tostowe innym pieczywem. Nie ma także obowiązku dodawania pomidorów czy sosu pomidorowego, chociaż dzięki nim kanapka nie jest sucha. Zrób kanapkę na ciepło jaką lubisz, bo jedzenie jej Tobie musi sprawić przyjemność.

A nóż pomaga w podzieleniu kanapki.

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.