- in Fajne sałatki by Joanna
Suszone, zielone i nie tylko pomidory – SAŁATKA W MUSZLACH
Sałatka w muszlach makaronowych jest piękna. W zależności od tego czym muszle nadziejemy może być również pyszna. Ta sałatka jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.
Sałatka w muszlach
Uwielbiam takie przystawki. Makaron po ugotowaniu zwiększa swoją objętość na tyle, że jedna muszla spokojnie wystarcza na jedną osobę, oczywiście w sytuacji gdy przystawek jest wiele. Pomijając czas gotowania makaronu (16-18 minut) sałatkę w muszlach przygotowałam w 5 minut. Muszle można nadziać tym co kto lubi lub co akurat ma w domu. Gdyby ktoś był na tyle zapobiegliwy, że zawsze trzymałby makaron w kształcie muszli w domu, byłby przygotowany na niespodziewany „atak” gości.
Inspirujące składniki
Dla mnie inspiracją do przygotowania tej sałatki w muszlach był ser pecorino, ponieważ właśnie miałam go w domu. Pozostałe składniki bardzo do pecorino pasują, no i uwielbiam je. Suszone na słońcu pomidory w oleju, pięknie zielona i obłędnie aromatyczna rukola oraz nasze „miseczki” na sałatkę – makaron lumaconi czyli wielkie muszle. Ukryć się nie da, jestem fanką włoskiego jedzenia. Na dodatek chodzi mi cały czas po głowie pomysł na jeszcze jedną sałatkę w muszlach, więc wygląda na to, że znowu jakiś wpis poświęcę muszlom.
Makaron koniecznie al dente
Jak napisałam wcześniej gotowanie muszli zajmuje 16-18 minut ( zgodnie z informacją na opakowaniu). Zawsze jednak sprawdzam w trakcie gotowania, bo lubię al dente a przetrzymanie makaronu nawet o 30 sekund za długo zmienia jego konsystencję i smak.
Czas gotowania makaronu podawanego na zimno jest szczególnie ważny, gdyż muszla służąca za jadalną miseczkę nie może się rozwalać a z drugiej strony musi dać się pogryźć. W przypadku zapiekanych dań, zbyt twardy makaron nie stanowi problemu, po prostu „dochodzi” w piekarniku.
Wypełnianie
Ostudzone muszle wypełniamy nadzieniem. Kolejność w zasadzie dowolna. Ponieważ to sałatka w muszlach, zastosowałam kolejność sałatkową: najpierw baza czyli rukola, później suszone pomidory pokrojone na kawałki a na końcu starty ser. Postarajcie się żeby pecorino ( lub inny ulubiony ser na przykład parmezan) zetrzeć na duże wióry.
Taka sałatka pasuje idealnie do innych przekąsek lub dań we włoskim stylu. Doskonałym dodatkiem jest także białe włoskie wino.
I tradycyjnie na koniec. Sałatka w muszlach nie jest może idealnym przykładem dania jednokawałkowego, ponieważ powinno się ją raczej spożywać sztućcami, ale kto powiedział, że na wycieczkę czy piknik nie zabiera się sztućców?