Suszone, zielone i nie tylko pomidory – SAŁATKA W MUSZLACH

sałatka w muszlach

Sałatka w muszlach makaronowych jest piękna. W zależności od tego czym muszle nadziejemy może być również pyszna. Ta sałatka jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.

Sałatka w muszlach

Uwielbiam takie przystawki. Makaron po ugotowaniu zwiększa swoją objętość na tyle, że jedna muszla spokojnie wystarcza na jedną osobę, oczywiście w sytuacji gdy przystawek jest wiele. Pomijając czas gotowania makaronu (16-18 minut) sałatkę w muszlach przygotowałam w 5 minut. Muszle można nadziać tym co kto lubi lub co akurat ma w domu. Gdyby ktoś był na tyle zapobiegliwy, że zawsze trzymałby makaron w kształcie muszli w domu, byłby przygotowany na niespodziewany „atak” gości.

sałatka w muszlach makaronowych

Inspirujące składniki

Dla mnie inspiracją do przygotowania tej sałatki w muszlach był ser pecorino, ponieważ właśnie miałam go w domu. Pozostałe składniki bardzo do pecorino pasują, no i uwielbiam je. Suszone na słońcu pomidory w oleju, pięknie zielona i obłędnie aromatyczna rukola oraz nasze „miseczki” na sałatkę – makaron lumaconi czyli wielkie muszle. Ukryć się nie da, jestem fanką włoskiego jedzenia. Na dodatek chodzi mi cały czas po głowie pomysł na jeszcze jedną sałatkę w muszlach, więc wygląda na to, że znowu jakiś wpis poświęcę muszlom.

Makaron koniecznie al dente

Jak napisałam wcześniej gotowanie muszli zajmuje 16-18 minut ( zgodnie z informacją na opakowaniu). Zawsze jednak sprawdzam w trakcie gotowania, bo lubię al dente a przetrzymanie makaronu nawet o 30 sekund za długo zmienia jego konsystencję i smak.

suszone pomidory makaron

Czas gotowania makaronu podawanego na zimno jest szczególnie ważny, gdyż muszla służąca za jadalną miseczkę nie może się rozwalać a z drugiej strony musi dać się pogryźć. W przypadku zapiekanych dań, zbyt twardy makaron nie stanowi problemu, po prostu „dochodzi” w piekarniku.

Wypełnianie

Ostudzone muszle wypełniamy nadzieniem. Kolejność w zasadzie dowolna. Ponieważ to sałatka w muszlach, zastosowałam kolejność sałatkową: najpierw baza czyli rukola, później suszone pomidory pokrojone na kawałki a na końcu starty ser. Postarajcie się żeby pecorino ( lub inny ulubiony ser na przykład parmezan) zetrzeć na duże wióry.

sałatki z rukolą przepisy

Taka sałatka pasuje idealnie do innych przekąsek lub dań we włoskim stylu. Doskonałym dodatkiem jest także białe włoskie wino.

I tradycyjnie na koniec. Sałatka w muszlach nie jest może idealnym przykładem dania jednokawałkowego, ponieważ powinno się ją raczej spożywać sztućcami, ale kto powiedział, że na wycieczkę czy piknik nie zabiera się sztućców?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.