KRUCHE CIASTECZKA Z ORZECHAMI ZIEMNYMI I KAJMAKIEM
Ciasteczka z orzechami ziemnymi, desery z dodatkiem orzechów i orzechy w ogóle bardzo pasują do zimowej kuchni. Dzięki dużej zawartości tłuszczu w orzechach, potrawy które je zawierają są bardzo sycące. Teraz jest najlepszy moment, żeby jeść orzechy na potęgę.
Dodatkowo mamy karnawał, czas spotkań i imprez, dlatego skupię się na słodkościach i pokażę Wam, jak zrobić pyszne kruche ciasteczka z orzechami ziemnymi i polewą kajmakową.
Ciasteczka z orzechami ziemnymi
Ciasteczka z orzechami ziemnymi robi się szybko pod warunkiem, że mamy gotową masę kajmakową. Do przygotowania tych ciasteczek nie potrzeba mąki, jajek ani cukru.
Oto potrzebne składniki:
– 1 opakowanie kruchych ciasteczek ( 15-20 ciasteczek), mogą być zwykłe herbatniki, ja używam zbożowych. Najlepsze są ciasteczka Digestive, ale nigdzie ich nie widziałam od dawna. „Wyjściowa” ilość ciasteczek określa ile ich finalnie uzyskamy.
– duża garść solonych orzeszków ziemnych
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa
– 100 g masła
Przygotowanie masy kajmakowej
Pierwsza najważniejsza czynność to przygotowanie masy kajmakowej. Jeśli macie gotową masę kajmakową pomijacie ten etap. Puszkę mleka należy gotować w garnku z wodą 2,5 godziny. Garnek powinien być na tyle wysoki, żeby cała puszka była zanurzona w wodzie. Bardzo ważne jest, żeby czasu gotowania kajmaku nie skracać. Gotowość masy można sprawdzić dopiero po otwarciu puszki, a wtedy trudno już będzie dogotowywać kajmak. Finalnie powinien mieć karmelowy kolor i konsystencję budyniu.
Robimy ciasteczka
Kolejna czynność to mielenie ciasteczek. Można to zrobić w mikserze, ale fantastycznie rozgniata się ciastka wałkiem. Do zmielonych herbatników dodajemy roztopione masło, aby po dokładnym wymieszaniu składniki stworzyły w miarę jednolitą masę. W razie potrzeby masła trzeba dodać. Tak przygotowaną masę układamy na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia, na przykład w foremce lub na dużej desce i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schładzanie ciasta jest bardzo ważne, ponieważ masa tężeje a to ułatwia wycinanie ciasteczek.
Przy wycinaniu ciasteczek można nieco zaszaleć. Najłatwiej jest pokroić całość nożem na kwadraciki, lecz warto użyć foremek do ciasteczek w różnych kształtach. Może niekoniecznie reniferów, bo wszystko się pokruszy, ale kółka i inne proste kształty nadadzą się świetnie. Na wyciętych ciasteczkach układamy orzeszki ziemne, posypujemy wiórkami kokosowymi i całość zalewamy masą kajmakową. Na wierzchu można jeszcze dla ozdoby porozrzucać różne orzechy, migdały lub co się komu podoba i co kto lubi. Wstawiamy ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Jak smakują ciasteczka?
Nie będę nawet wspominała jaki zapach rozchodzi się podczas pieczenia ciasteczek z orzechami ziemnymi. A jak smakują? Wyjątkowo maślanie i krówkowo, na dodatek są bardzo kruche. Dzięki masie kajmakowej są również lekko ciągutkowe a słone orzeszki ziemne delikatnie łagodzą całą słodycz, choć sól w zasadzie nie jest wyczuwalna. Dodatkowo, gdzieś lekko i dyskretnie wybrzmiewa smak kokosa. Takie właśnie są ciasteczka z orzechami ziemnymi i kajmakiem.
Spróbujcie je zrobić i pochwalcie się na Fecebooku. W karnawale okazji do imprez nie brakuje a ciasteczka z orzechami ziemnymi i kajmakiem są idealne na różne spotkania towarzyskie.