- in Pomysł na kanapki , Pyszne przekąski by Joanna
JAK ZROBIĆ BURGERA DOMOWYM SPOSOBEM?
Jak zrobić burgera? I dlaczego domowym sposobem? Nie lubię burgerów z fast foodów, więc jem jedynie burgery przygotowane w domu. Powody są dwa. Burgery z fast foodów mają jak dla mnie dziwny smak, a najważniejsze, że nie wiem z czego są zrobione. Dlatego robię sobie burgery sama.
Jak zrobić burgera nie robiąc hamburgera? Zrób mielonego
Mój burger nie jest typowy, nazwać go można za to typową kanapką z mielonym kotletem. Historia jego powstania jest krótka i jakże wszystkim rodzicom znajoma. Wiadomo, potrzeba matką wynalazków. Jednego razu moje dziecko nie chciało zjeść na obiad mielonego w tradycyjnym wydaniu z ziemniakami i sałatką, choć mielone bardzo lubi. Kierując się intuicją zaproponowałam synkowi coś w rodzaju hamburgera, chociaż tradycyjnych hamburgerów nie znosi (ten smak…). Zapewne chodziło o odmianę, gdyż kanapkę w stylu hamburgera zechciał zjeść a nawet odniosłam sukces, bo bardzo mu ten burger smakował.
Przeciwników hamburgerów jest prawdopodobnie tylu co zwolenników. Moja wersja burgera to propozycja dla jednych i drugich. Dla zwolenników, żeby sobie takim burgerem coś odmienili, dla przeciwników, żeby sobie urozmaicili. I jeszcze dla rodziców, żeby dać im kolejną możliwość wciśnięcia niejadkowi kawałka mięsa z warzywami.
Jak zrobić burgera domowym sposobem?
Zacząć musimy od przygotowania mielonych kotletów. Proponuję mięso wieprzowe. Jeden kotlet to jeden burger. Z 200 g zmielonego mięsa można usmażyć nawet 10 niewielkich kotlecików.
Składniki na kotlety mielone:
200 g mielonego mięsa wieprzowego ( np. mało tłusta karkówka), 1 jajko, 1/3 bułki namoczonej w mleku, połowa małej cebuli, bułka tarta, sól i pieprz.
Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania burgera:
– 10 małych bułek
– ser żółty
– pokrojone warzywa do przybrania ( ogórki konserwowe, kiszone, papryka, cebula, pomidory, sałata)
– majonez, ketchup
Jak zrobić burgera? Najpierw trzeba usmażyć kotleciki. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na oleju. W oddzielnym naczyniu łączymy z mielonym mięsem, odciśniętą z mleka bułką, jajkiem, dodajemy soli i pieprzu i wszystko mieszamy. Następnie z mięsa formujemy mieszczące się w dłoni kule, lekko je spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Jeśli usmażone kotleciki będą złocisto-brązowe, mięso z pewnością nie będzie w środku surowe. Wykładamy kotlety na ręczniki papierowe, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. I tak sobie czekają aż przygotujemy bułeczki.
Te wystarczy przekroić na pół i wstawić do piekarnika (nagrzanego do 170-180 stopni) maksymalnie na 5 minut, żeby były chrupiące, lecz nie twarde jak kamień. Uwierzcie, taka chrupiąca bułeczka do burgera jest rewelacyjna.
Jeszcze trochę na temat bułek. Znalazłam w piekarni bułeczki, które wyglądają jak kajzerki, ale są mniejsze. Kupiłam je ze względu na wielkość, ponieważ pasują do kotlecików. Jeśli ktoś chce zrobić burgery klasycznej wielkości będzie mu łatwiej znaleźć bułki. Dodam jeszcze, że taki domowy burger w bułce posypanej makiem jest zaskakująco pyszny.
Jak zrobić burgera atrakcyjnego?
Pozostała chyba najprzyjemniejsza część pracy nad burgerem, składanie i dekorowanie. Każdy może stworzyć sobie ulubionego burgera. Warzywa, które podałam wśród składników, to dodatki użyte przeze mnie. Możecie udekorować kanapkę swoimi dodatkami. Ale po kolei. Na przekrojoną bułkę kładziemy kotlecika, na kotlecika ogórka i cebulę. Inna kanapka to kotlecik na jednej części buły, ser żółty na drugiej części buły, pomiędzy warzywa, na przykład papryka lub odrobina majonezu i ketchupu.
Bułek nie smarowałam masłem, ani majonezem. Na początku wydawało mi się, że będą suche. Później okazało się, że soki z mięsa i dodatków bardzo delikatnie nawilżyły bułkę. Efekt był niesamowity, bo bułka była jednocześnie chrupiąca i miękka, ale wcale nie sucha i nie za bardzo wilgotna.
Jak zrobić burgera? Najlepiej po swojemu, ale spróbujcie także mojej propozycji.