KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI LEŚNYMI POD KRUSZONKĄ
Kruche ciasto z owocami leśnymi pod kruszonką należy do moich ulubionych z trzech powodów: jest łatwe do zrobienia, jest bajecznie maślane i hm…kruche. Dlatego zapraszam wszystkich stroniących od pieczenia i zlęknionych – to ciasto nie może się nie udać.
Kruche ciasto z owocami leśnymi i obowiązkową kruszonką
Widziałam wiele przepisów na kruche ciasto, pewno każdy ma swój ulubiony a ja zawsze piekę według przepisu mojej mamy, która nauczyła się od swojej mamy.
Jeśli chcesz upiec takie kruche ciasto z owocami leśnymi, zaopatrz się w składniki potrzebne do jego przygotowania i je upiecz.
Potrzebne Ci będą:
1 kostka masła 200g, 2 szklanki mąki, 1 całe jajo i 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego,1 łyżeczka soku z cytryny, 1 słoik dżemu z owoców leśnych lub jagodowego ( taki większy ok 400g)
oraz foremka na tartę i papier do pieczenia.
Jak się robi ciasto? Wszystkie składniki ( poza dżemem) trzeba zagnieść rękami tak, aby dokładnie je połączyć. Powinno się zrobić to szybko, bo ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania, więc masło najlepiej wcześniej wyjąć z lodówki i pokroić na małe kawałki. Zbyt długie ugniatanie ogrzewa ciasto a to pozbawia go kruchości.
Zrobione ciasto należy podzielić na dwie części i włożyć do lodówki co najmniej na 1 h żeby stwardniało. Ciasto można też przygotować wieczorem i trzymać w lodówce całą noc. Jedna część będzie stanowiła spód ciasta, z drugiej natomiast robi się kruszonkę.
Po schłodzeniu spód trzeba rozgnieść rękami lub rozwałkować na natłuszczonym masłem papierze do pieczenia. Finalny, okrągły kształt tarty dopasowujemy już w foremce.
Następnie spód ciasta należy ponakłuwać widelcem, obciążyć, aby się nie wybrzuszał i podpiec w piekarniku przez 15 min w 150 stopniach. Po tym czasie spód najlepiej lekko przestudzić, nałożyć dżem, na dżemrozłożyć kruszonkę z pozostałej części ciasta i piec w 180 stopniach przez mniej więcej 40 min.
Czasem ciasto wymaga krótszego czasu pieczenia, trzeba je po prostu obserwować i wyjąć z piekarnika, gdy kruszonka będzie złocista. Zaraz po wyjęciu z pieca dżem wygląda jak krzepnąca owocowa lawa a w domu pachnie tak, że ciasto znika jeszcze ciepłe. Wyobrażacie sobie zapach maślanego ciasta i gorących, słodziutkich owoców?
Wpis skończę za chwilę, bo został mi jeszcze kawałeczek ciasta…mniam…mniam…mniam…
Inne dodatki
Ale na ziemię. Z czym jeszcze można zrobić takie ciasto?
Z kawałkami świeżych owoców ( truskawki,morele, śliwki), prażonymi jabłkami, brzoskwiniami z puszki czy po prostu z innym dżemem lub powidłami. Do ciast z kawałkami owoców, pod kruszonkę, warto położyć pianę z białek.
Można też upiec kruche ciasto z orzechami, ale to temat na inny wpis.
Ja jednak najbardziej lubię to z owocami leśnymi, chociaż może to kwestia sezonu?
Niezależnie od tego, czy pieczecie kruche ciasto z owocami czy z innymi składnikami, pamiętajcie o kruszonce. Kruche ciasto z kruszonką to prawdziwe kruche.