MAKARON Z TUŃCZYKIEM I POMIDORAMI NA ZIMNO

makaron z tuńczykiem i pomidorami

Makaron z tuńczykiem i pomidorami przygotujesz z każdego rodzaju makaronu. Ja robię to danie w opcji na ciepło ze spaghetti i na zimno z kokardkami.

Makaron z tuńczykiem i pomidorami czy sałatka makaronowa

Oczywiście jedno i drugie. Lubię robić spaghetti z tuńczykiem i pomidorami, według przepisu mojej siostry. Bardzo polubił to danie także mój syn, dlatego postanowiłam przygotować dla niego wersję sałatkową, żeby mógł zabierać ulubione danie do szkoły. Makaron z tuńczykiem i pomidorami na zimno czyli sałatka makaronowa. To danie smakuje tak dobrze na ciepło i na zimno ponieważ dodaje się do niego świeże pomidory.


Jest to jeden z tych przepisów, w którym nie trzeba sztywno trzymać się podanych proporcji.

Składniki (orientacyjnie):

– porcja makaronu dla czterech  osób, spaghetti do wersji ciepłej i kokardki do zimnej

– puszka tuńczyka dobrej jakości w zalewie własnej (ważne, żeby tuńczyk był w kawałkach a nie rozdrobniony)

– 1 kg świeżych pomidorów

– 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku

– oliwa

– sól i pieprz

sałatka makaronowa z tuńczykiem


Wykonanie

Posiekaj cebulę bardzo drobno, czosnek pokrój w plasterki. Podsmaż lekko obydwa składniki na oliwie. Pomidory obierz ze skórki, oczyść je z nasion a następnie pokrój w kostkę i dodaj do cebuli z czosnkiem. Duś wszystko aż z pomidorów zrobi się sos. Posól i delikatnie posyp pieprzem. Na koniec dodaj tuńczyka i dolej trochę oliwy.

Wymieszaj sos z ugotowanym al dente makaronem i od razu podawaj. Makaron spaghetti jest najlepszy, bo sos genialnie go obkleja.

W wersji sałatkowej, makaron z tuńczykiem i pomidorami najlepiej smakuje po schłodzeniu. Danie można zabrać ze sobą wszędzie, u nas świetnie się sprawdziło jako drugie śniadanie do szkoły. A dlaczego kokardki? W makaronie z tuńczykiem i pomidorami na zimno ważne jest, aby smak makaronu był wyraźny, dlatego odpowiednie są kokardki lub inny grubszy makaron.


Uwaga. Tuńczyka dodawaj ostrożnie, ponieważ łatwo dominuje smak sosu, co nie każdemu odpowiada a w tym sosie powinny być także wyczuwalne pomidory i oliwa, co nie oznacza, że sos ma pływać w oliwie.

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.