- in Ciekawy obiad , Masz babo placek , Pyszne przekąski by Joanna
Odkryj gotowanie z dzieckiem
Pizza daje możliwość tworzenia jej niemal za każdym razem od nowa. Smaki się zmieniają, podróżujemy, poznajemy nowe i chętnie eksperymentujemy, co pozwala zadowolić różne gusta. Szczególnie rodzice wiedzą, że ich skarby miewają ciekawe upodobania smakowe.
Gotowanie z dzieckiem
Chyba wszystkie dzieci lubią pizzę. Ogromną przyjemność sprawia naszym pociechom przygotowywanie posiłku z rodzicem a później jedzenie tego, co same ugotowały. A jak to smakuje! Nie wspomnę nawet o bezkarnym brudzeniu siebie i otoczenia, to dopiero radocha.
Moja pociecha wyjątkowo lubi prace w cieście. Wałkowanie, turlanie kulek, ugniatanie ciasta to czynności sprawiające mu najwięcej radości, dlatego najczęściej razem robimy ciasteczka,pierniczki i pizzę. Jak łatwo się domyślić ulubiona pizza mojego synka to pepperoni, ale z dodatkiem papryki.
Zatem pora na przepis. Z podanych składników można zrobić jedną dużą pizzę o średnicy ok. 36 cm.
Ciasto na pizzę:
300g mąki, 20g drożdży, 2 łyżki oliwy, 200 ml wody, pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki cukru.
Sos pomidorowy:
1 małe opakowanie (80g) koncentratu pomidorowego, pół ząbka roztartego czosnku, pół łyżeczki suszonych ziół ( bazylia, tymianek), sól i pieprz do smaku.
Dodatki na pizzę:
10-15 plasterków ulubionego salami, pół małej czerwonej papryki, kilka plasterków cebuli, 150g ulubionego sera żółtego (łatwo topiącego się) stratego na tarce o dużych otworach lub pokrojonego na drobne paseczki, ok. 60g sera camembert pokrojonego w plasterki.
Ciasto to podstawa
Robimy ciasto w misce. Do mąki wsypujemy sól i cukier a nastepnie dodajemy rozpuszczone w 100ml lekko ciepłej wody drożdże i mieszamy. Następnie należy dolać resztę wody, oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Ręką wyrabiamy ciasto do momentu aż poczujemy pęchęrzyki powietrza a ciasto będzie odrywało się od ręki. Tak przygotowane ciasto trzeba przykryć czystą ściereczką i odstawić w suche, ciepłe miejsce na 40-60 min. do wyrośnięcia. Ciasto rośnie, więc można przygotować sos mieszając wszystkie podane składniki z taka ilością wody aby uzyskać konsystencję jogurtu.
Po tym czasie ciasto należy lekko rozwałkować a następnie rękami dopasować do oczekiwanych grubości i kształtu. My robimy to na papierze do pieczenia, gdy ciasto się klei podsypuję nieco mąki. Teraz również jest pora na włączenie piekarnika na 220 stopni, ponieważ do tej temperatury rozgrzewa się co najmniej 15 min. i jest to temperatura pieczenia pizzy.
Lubimy układać składniki
Przygotowane ciasto ( nasze ma zwykle grubość ok. 5mm) smarujemy sosem po czym przystępujemy do kolejnej lubianej przez mojego synusia czynności – układania głównych składników. Kolejność obieramy taką: salami, cebula i papryka, na wierzch sery.
Pizzę wraz z papierem umieszczamy na blasze i wkładamy na 20 min do piekarnika.
Póżniej już tylko jemy.
Jeśli ktoś nie doda papryki wyjdzie po prostu pizza pepperoni, z papryką to zupełnie inna pizza.
Warto spróbować i coś ugotować ze swoją pociechą. Gotowanie z dzieckiem nie jest stratą czasu, chociaż mamy później może nieco więcej sprzątania. Dajemy takiemu młodemu człowiekowi szansę na przeżycie nowych doznań. Kto wie co będzie w przyszłości? Może zachęcimy nasze dziecko do pomocy w domu, w kuchni a może zechce samo coś przyrządzić?