PIECZONA PIERŚ Z KACZKI Z ZIEMNIACZKAMI
Pieczona pierś z kaczki jest tylko trochę wymagająca. Musisz uważać na czas pieczenia, łatwo jest bowiem piersi z kaczki przesuszyć. No i rzecz najważniejsza, to kupić świeże mięso. Pisząc świeże nie wykluczam wcale mięsa mrożonego, najlepiej osobiście. Jeśli przewidujesz, że nie wykorzystasz kupionego mięsa (bo akurat ktoś zaprosił Cię na obiad, lub postanawiasz ugotować coś wegetariańskiego) zamroź mięso tego samego dnia. Później jego wartość nie maleje.
Pieczona pierś z kaczki z ziemniakami
Do przygotowania pieczonej piersi z kaczki potrzebujesz tylko kilku składników (plus ulubione warzywa, o dodatkach przeczytasz pod koniec):
– dwie piersi z kaczki
– ziemniaki (ilość zależy od Ciebie)
– 1/2 łyżeczki majeranku, sól
– 1 ząbek czosnku
Najpierw przygotuj ziemniaki. Obierz je, pokrój w ćwiartki i gotuj w osolonej wodzie przez 4-5 minut. Następnie odcedź ziemniaki, przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj ząbek czosnku. Ziemniaki bardzo delikatnie skrop olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C. Za chwilę dojdzie więcej tłuszczu, z kaczki.
Potrzebujesz ostrego noża. Natnij skórę piersi z kaczki, ale ostrożnie aby nie uszkodzić mięsa. Nacinanie skóry przyspiesza wytapianie tłuszczu, dzięki czemu skóra robi się chrupiąca. Spokojnie, jeśli tego nie zrobisz nic się nie stanie. Po prostu będziesz dłużej smażyć lub zostanie Ci więcej tłuszczyku.
Piersi z kaczki posyp solą oraz majerankiem i smaż (ułożone skórą do spodu) przez 5 minut, po czym odwróć je i smaż przez 1 minutę. Następnie przełóż piersi, koniecznie wraz z wytopionym tłuszczem, do naczynia z ziemniakami, ziemniaki wymieszaj z tłuszczykiem (teraz możesz także posypać majerankiem ziemniaki) i piecz wszystko przez 10-12 minut. Po tym czasie sprawdź piersi w środku, powinny być różowawe, z wierzchu ciemnobrązowe.
Piersi wyjmij z piekarnika (ziemniaki zostają), niech odpoczywają przed pokrojeniem. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200° C, w czasie gdy piersi z kaczki odpoczywają, ziemniaki szybciej dojdą.
Podsumuję czasy smażenia i pieczenia: piersi z kaczki smaż 6 minut ( 5 minut skóra, 1 minuta druga strona), piecz 10-12 minut. Ziemniaki powinny gotować się 4-5 minut, piec ok 40 minut, żeby były chrypiące z wierzchu, miękkie w środku.
Z czym kaczka smakuje najlepiej?
Ziemniaczki opiekane w kaczym tłuszczyku są z kaczką zestawem rewelacyjnym. Możesz podać także zwykłe ziemniaki z wody lub ziemniaki ubite. Do pure dodaj wtedy, zamiast masła, kaczy tłuszcz.
Pieczona pierś z kaczki lubi się bardzo z buraczkami, zwłaszcza takimi na gorąco, chociaż ćwikła też jest dobra. Poza tym do kaczki pasuje także czerwona kapusta, przyrządzona tradycyjnie na zimno i kapusta kiszona w wersji zasmażanej, na ciepło. Nasze tradycyjne, polskie, zimowe warzywa.
Za to surówka z kapusty kiszonej i ogórki kiszone nie bardzo idą w parze z pieczoną piersią z kaczki. Podobnie nie smakuje mi kaczka (nie tylko piersi) z mizerią, marchewką z groszkiem, lub surówką z marchwi, a także z sałatą z pomidorami.
Opcjonalnie możesz podać do pieczonej piersi z kaczki sałatę masłową ze śmietaną lub surówkę z białej kapusty (nie kiszonej).
Nie bardzo pasują (moim zdaniem) do kaczki makaron i ryż. Chyba że w wersji azjatyckiej, ale to zupełnie co innego.