- in Pyszne przekąski , Masz babo placek by Joanna
PIZZERINKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NA DRUGIE ŚNIADANIE
Pizzerinki z ciasta francuskiego nadają się do jedzenia na ciepło i na zimno, są bardzo wygodne, bo można wziąć je w palce i jeść bez talerzyka, wystarczy serwetka. Jest to moja ulubiona forma spożywania przekąsek, niezobowiązująca, więc do wykorzystania podczas spotkań ze znajomymi, w pracy, w szkole czy na wycieczce.
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Rano zazwyczaj nie mamy czasu, dlatego zrób pizzerinki z ciasta francuskiego dzień wcześniej. Jest to szybka do przygotowania przekąska, jeśli mamy w domu potrzebne składniki wystarczy 40 minut.
Potrzebne składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 pomidor bez skórki lub kilka pomidorków koktajlowych
– po 4-6 plastrów żółtego sera i szynki lub 9-12 plasterków salami
– ketchup lub sos pomidorowy jak do klasycznej pizzy
– ulubione suszone lub świeże zioła ( ja dodaję do wyboru zioła prowansalskie, bazylię, tymianek)
– trochę posiekanej cebuli
Włączamy piekarnik na 180 °C. Piekarnik będzie się nagrzewał a my w tym czasie przygotujemy pizzerinki z ciasta francuskiego. Rozwiń rulon ciasta francuskiego pozostawiając ciasto na papierze, cienko posmaruj ketchupem i posyp ziołami. Gotowym sosem pomidorowym też należy smarować cienko, tyle, że już nie trzeba dodatkowo sypać ziołami. Zbyt gruba warstwa ketchupu czy sosu powoduje, że ciasto namięka. Następnie ułóż pasami szynkę (salami) na przemian z serem, wzdłuż krótszego boku ciasta. Ile kto lubi, może być więcej sera niż szynki lub odwrotnie. Podczas nakładania składników pamiętaj, żeby zostawić trochę marginesu z każdej strony, dzięki czemu podczas zwijania składniki nie będą wypadały. Na szynkę i ser połóż pokrojonego w kostkę pomidora bez nasion wymieszanego z cebulą lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe również z dodatkiem cebuli. Pomidory muszą być odsączone aby ciasto nie namakało. Na koniec wszystko trzeba posolić, posypać pieprzem i zwinąć dłuższym bokiem. Jeśli zechcesz układać wzdłuż dłuższego boku, wtedy zwijasz wzdłuż krótszego. Wychodzi mniej porcji, ale za to mini pizze będą większe.
Mini pizze z rulonu
Samo zwijanie ciasta jest bardzo ważne, ponieważ trzeba się starać robić to dosyć ciasno. Zbyt luźno zwinięte ciasto źle się kroi na porcje, gdyż wszystko się rozpada, a jeśli dodatkowo poukładasz składniki do samych brzegów ciasta, te podczas zwijania będą się wysuwały.
Przystępujemy do krojenia. Każdy placuszek powinien mieć 1-2 cm grubości, wtedy uzyskamy 16-18 porcji. Ułóż pizzerinki z ciasta francuskiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możesz je lekko spłaszczyć palcami. Pieczemy przez ok. 30 minut w 180 ºC, aż będą wyglądały jak na zdjęciu głównym.
Moim zdaniem mini pizze najlepiej smakują na zimno, wtedy aromaty maja szansę się już przegryźć.