- in Pyszne przekąski , Fajne sałatki by Joanna
SAŁATKA Z BURAKÓW I KOZIEGO SERA
Sałatka z buraków i koziego sera polana sosem malinowym to smak lata w środku zimy. Bo jak zimą jadamy buraki? Najczęściej zasmażane buraczki na ciepło, ćwikłę lub barszcz czerwony. A buraki przecież świetnie nadają się do sałatki. Przy odpowiednio skomponowanych składnikach nawet osoby nie przepadające za burakami mogą się do nich przekonać
Składniki do sałatki:
– dwa małe buraki
– ser kozi pleśniowy (roladka)
– 1 filiżanka sałaty roszponki
– sos malinowy
Sałatka z buraków i koziego sera…
Buraki ze swej natury są delikatne w smaku. Wykorzystując buraki do sałatki należy pamiętać, aby je dobrze doprawić, i aby pozostałe składniki sałatki były odpowiednio wyraziste. Z burakami świetnie łączą się sery kozie, owcze, pleśniowe czy wędzone. Ważne jest również, aby ser w sałatce miał odpowiednią konsystencję. Co oznacza odpowiednia konsystencja? Musi strukturalnie pasować do całej kompozycji. Nie może to być więc na przykład serek kremowy, taki do smarowania. Nie może to być także bardzo twardy ser. Z wymienionych powodów w sałatce z buraków wykorzystałam kozi ser pleśniowy. Jest on wyjątkowo wyrazisty w smaku.
… a do tego sos malinowy
Idealnym dopełnieniem sałaty są sosy. Nie potrafię chyba wymienić sałatki, która nie jest polana jakimś sosem, wymieszana z majonezem, lub choćby skropiona cytryną. Sos malinowy do sałatki z buraków z kozim serem jest bajeczny. Powiem więcej, jest trzecim składnikiem tej sałatki. Bez sosu malinowego sałatce z burakami wyraźnie czegoś brakuje.
Tyle tytułem wprowadzenia. Zabieramy się za robienie sałatki. Jeśli wszystkie składniki będą gotowe (upieczone buraki), jej przygotowanie zajmie Ci 10-15 minut.
Sos malinowy:
– 4 łyżki syropu malinowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól i drobno zmielony pieprz
Sałatka na imprezę
Pierwsza czynność jaką musisz wykonać to upiec buraki. Zajmie Ci to 1 godzinę. Umyte buraki należy piec w skórkach w temperaturze 180-200 stopni. Po tym czasie buraki będą miękkie, ale nie rozpadną się.
Następnie zrobimy sos. Syrop malinowy wlej do małego rondelka, dodaj sok z cytryny i zagotuj. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, wystarczy przez chwilę zredukować go na małym ogniu. Na koniec koniecznie wsyp troszkę soli i pieprzu, tyle, żeby obydwa składniki były wyczuwalne, ale nie dominujące. Jeśli sos będzie za słodki dodaj więcej soku z cytryny. Sos musi być lekko kwaskowy.
Po wystudzeniu buraki obierz ze skórki, pokrój na półcentymetrowe plastry i skrop sokiem z cytryny. Kozi ser pokrój na taką samą ilość plasterków co buraki. Na roszponkę kładziemy po kolei: plasterek sera koziego, na to buraka i jeszcze odrobinę sera koziego, aby wszystko piękniej wyglądało. Na koniec polewamy sałatkę sosem malinowym. Sałatka z buraków z serem kozim jest gotowa. Kolejność układania składników możesz naturalnie zmieniać.
Sałatkę z buraków i koziego sera należy zjeść po przygotowaniu. Jeśli będzie zbyt długo leżała ser namoknie od sosu, ale sałatka nie straci smaku. Dlatego jeśli chcesz zrobić tę sałatkę na imprezę, przygotuj sobie wszystkie składniki (buraki i kozi ser pokrojony w plastry) i złóż ją dopiero podając gościom. Przygotowanie sałatki z buraków na talerzach gości jest bardzo widowiskowe i zachęca do zjedzenia.