- in Ciekawy obiad , Masz babo placek , Pyszne przekąski by Joanna
Sposób na naleśniki
Każdy ma własny sposób na naleśniki. Jeśli ktoś opanował sztukę sprawnego smażenia naleśników może sobie bardzo urozmaicać menu. Naleśniki w wydaniu wytrawnym, bo to im poświęcam ten wpis, zaspokoić mogą oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Sposób na naleśniki
Nie mogę jednak przy okazji nie wspomnieć choć słowem o naleśnikach ze słodkimi nadzieniami. Naleśniki na słodko to nie tylko propozycja na pyszny deser, ale także na śniadanie. Kochają je dzieci, uwielbiają dorośli. Znamy je wszyscy. Te z dżemem, z białym słodkim serem, z polewą truskawkową, z masą czekoladową lub kajmakową, z każdym składnikiem oddzielnie albo ze wszystkimi razem. Zwijane, składane, zapiekane. Co kto lubi. Fajne jest to, że niezależnie od rodzaju nadzienia ciasto naleśnikowe jest uniwersalne. Zanim więc przejdę do propozycji wytrawnego nadzienia do naleśników, poznajcie mój przepis na same naleśniki.
Smażymy naleśniki
Potrzebujemy: 2 jajka, 360 ml mleka, 145 g mąki, szczyptę soli, łyżkę masła.
Składniki trzeba dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Później smażcie naleśniki na złocisty kolor. Pierwszy naleśnik często wychodzi niezbyt udany, co zazwyczaj jest spowodowane słabo nagrzaną patelnią. Pamiętajcie, że masła do smażenia każdego naleśnika należy dawać jedynie odrobinę. Nadmierna ilość tłuszczu utrudnia podrzucanie naleśników, gdyż nie chcą się odrywać od patelni.
Ten przepis wykorzystuję do naleśników z nadzieniami słodkimi i wytrawnymi. Do smażenia naleśników używam specjalnej patelni o średnicy 22 cm. Taka patelnia do naleśników ma niższe brzegi od tradycyjnej, jest lekka i dzięki temu bardzo wygodnie smaży się naleśniki.To ile wyjdzie naleśników z podanych składników zależy od gęstości ciasta a gęstość ciasta zależy od kaprysu gospodyni lub na przykład od pogody. Zazwyczaj wychodzi 8-10 naleśników.
Wytrawne naleśniki
Macie już usmażone naleśniki to możemy zabierać się za nadzienie. Zdradzam teraz mój sposób na wytrawne naleśniki.
Składniki:
– 400 g piersi z kurczaka
– 7-8 dużych pieczarek
– mała czerwona papryka
– 1 średnia cebula
– olej do podsmażenia składników
– przyprawy
Wszystkie składniki kroimy na małe kawałki. Najpierw podsmażamy na patelni cebulę aż się zeszkli, następnie dorzucamy mięso a gdy mięso straci surowość dorzucamy paprykę. Na końcu dodajemy pieczarki, sól i pieprz. Całość dusimy 10 minut żeby warzywa zmiękły.
Farsz po ostudzeniu układamy na naleśnikach w takiej ilości żeby było go dużo, ale jednocześnie udało się bez problemu naleśnika zawinąć. Oczywiście sposób zawijania jest dowolny. Po zawinięciu wszystkich naleśników wstawiamy je do piekarnika i zapiekamy przez 15 minut w 170 stopniach. Takie naleśniki są idealne na obiad. Jeśli chcecie żeby były jeszcze bardziej syte, dodajcie przed zapiekaniem do nadzienia starty żółty ser. Nie skłamię jeśli dodam, że na zimno są rewelacyjne czyli na wynos jak znalazł.
Inny sposób na naleśniki z kurczakiem znajdziesz we wpisie http://babkaikanapka.pl/ale-meksyk-czyli-placki-meksykanskie-z-nadzieniem/.