SZYBKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA GORĄCO

szybkie ciasto z truskawkami

Zapraszam Cię na szybkie ciasto z truskawkami na gorąco, póki jeszcze sezon truskawkowy trwa. Później truskawki zastąpisz jagodami lub śliwkami i również będzie przepyszne. Do tego szybkiego ciasta pasują wszystkie sezonowe owoce. Sekret szybkiego ciasta z truskawkami tkwi w tym, że piecze się je w kruchym cieście i zjada na gorąco.

Szybkie ciasto z truskawkami

Przede wszystkim już wyjaśniam dlaczego jest to „szybkie” ciasto z truskawkami. Szybko zagniata się kruche ciasto, krótko je piecze i jeszcze szybciej zjada na gorąco. Szybkie ciasto z truskawkami trzeba jeść na gorąco (ciepło), gdyż wtedy soki z owoców nie zdążą wsiąknąć w ciasto. Dzięki temu można łyżką, bezpośrednio z naczynia wyjadać owoce z niebywale aromatycznym i buzującym jeszcze sokiem truskawkowym z dodatkiem ciasta. Jeśli jednak ciasto zdąży wystygnąć, soki wsiąkną w ciasto, a to zrobi się miękkie i kruche ciasto z truskawkami stanie się plackiem z owocami.

Kruche ciasto z truskawkami

Już wcześniej wspomniałam, że szybkie ciasto z truskawkami zrobione jest na bazie ciasta kruchego. Zacznijmy więc od przygotowania ciasta.

kruche ciasto z truskawkami

Składniki:

Ciasto: 100 g masła, 1 szklanka mąki, 2 żółtka, 1/4 szklanki zwykłego cukru, niepełna łyżeczka soku z cytryny

Nadzienie: 30-40 dkg świeżych truskawek, cukier puder, 1 łyżka tartej bułki

Wypróbuj także przepis na kruche ciasto z owocami leśnymi pod kruszonką.

Potrzebna będzie foremka wyższa niż na tartę i o mniejszej średnicy niż na tartę. Moja foremka ma wymiary wewnętrzne 12,5 cm x 16,5 cm i jest idealna do podanej w przepisie ilości ciasta.

foremka na ciasto

Wymieszaj składniki na ciasto: masło, mąkę, żółtka, cukier zwykły i sok z cytryny i wstaw je do lodówki, co najmniej na 1 godzinę.

Przygotuj sobie truskawki. Obierz je z szypułek, pokrój na połówki, duże truskawki na 4 części, a jeśli są mało słodkie dodaj cukru pudru wedle uznania.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia posmarowanym masłem, nałóż schłodzone ciasto doklejając je po kawałku. Ciasto kruche, z racji swej specyfiki, nie jest tak elastyczne jak ciasto francuskie, więc trudno je ułożyć w wysokiej foremce, stąd doklejanie. Zostaw sobie odrobinę ciasta, mniej więcej kulkę wielkości małego jajka. Ciasto w foremce nakłuj widelcem, obciąż i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, aby trochę się podpiekło. Wskutek pieczenia, boczne ścianki ciasta odrobinę się obsuną, lecz nie martw się i uzupełnij je zapasowym ciastem. Nie przejmuj się także, że łączysz ciasto podpieczone z surowym, podczas pieczenia wszystko się wyrówna. Nałóż truskawki, aż po brzegi naczynia, a jeśli została Ci jeszcze odrobina ciasta podziel je na drobne kawałeczki i zrób kruszonkę. Posyp ciasto bułką tartą i wstaw do piekarnika na 30 minut, również na 180 stopni.

Szybkie ciasto z truskawkami na gorąco jest gotowe, gdy z wierzchu zobaczysz brązowo złocisty kolor kruszonki i mnóstwo soku z truskawek.

Jedz (najlepiej w wesołym towarzystwie dzieci) zaraz po upieczeniu na gorąco, prosto z naczynka, lub po przełożeniu do miseczek, na przykład z dodatkiem lodów śmietankowych lub waniliowych.

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.