SZYBKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA GORĄCO
Zapraszam Cię na szybkie ciasto z truskawkami na gorąco, póki jeszcze sezon truskawkowy trwa. Później truskawki zastąpisz jagodami lub śliwkami i również będzie przepyszne. Do tego szybkiego ciasta pasują wszystkie sezonowe owoce. Sekret szybkiego ciasta z truskawkami tkwi w tym, że piecze się je w kruchym cieście i zjada na gorąco.
Szybkie ciasto z truskawkami
Przede wszystkim już wyjaśniam dlaczego jest to „szybkie” ciasto z truskawkami. Szybko zagniata się kruche ciasto, krótko je piecze i jeszcze szybciej zjada na gorąco. Szybkie ciasto z truskawkami trzeba jeść na gorąco (ciepło), gdyż wtedy soki z owoców nie zdążą wsiąknąć w ciasto. Dzięki temu można łyżką, bezpośrednio z naczynia wyjadać owoce z niebywale aromatycznym i buzującym jeszcze sokiem truskawkowym z dodatkiem ciasta. Jeśli jednak ciasto zdąży wystygnąć, soki wsiąkną w ciasto, a to zrobi się miękkie i kruche ciasto z truskawkami stanie się plackiem z owocami.
Kruche ciasto z truskawkami
Już wcześniej wspomniałam, że szybkie ciasto z truskawkami zrobione jest na bazie ciasta kruchego. Zacznijmy więc od przygotowania ciasta.
Składniki:
Ciasto: 100 g masła, 1 szklanka mąki, 2 żółtka, 1/4 szklanki zwykłego cukru, niepełna łyżeczka soku z cytryny
Nadzienie: 30-40 dkg świeżych truskawek, cukier puder, 1 łyżka tartej bułki
Wypróbuj także przepis na kruche ciasto z owocami leśnymi pod kruszonką.
Potrzebna będzie foremka wyższa niż na tartę i o mniejszej średnicy niż na tartę. Moja foremka ma wymiary wewnętrzne 12,5 cm x 16,5 cm i jest idealna do podanej w przepisie ilości ciasta.
Wymieszaj składniki na ciasto: masło, mąkę, żółtka, cukier zwykły i sok z cytryny i wstaw je do lodówki, co najmniej na 1 godzinę.
Przygotuj sobie truskawki. Obierz je z szypułek, pokrój na połówki, duże truskawki na 4 części, a jeśli są mało słodkie dodaj cukru pudru wedle uznania.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia posmarowanym masłem, nałóż schłodzone ciasto doklejając je po kawałku. Ciasto kruche, z racji swej specyfiki, nie jest tak elastyczne jak ciasto francuskie, więc trudno je ułożyć w wysokiej foremce, stąd doklejanie. Zostaw sobie odrobinę ciasta, mniej więcej kulkę wielkości małego jajka. Ciasto w foremce nakłuj widelcem, obciąż i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, aby trochę się podpiekło. Wskutek pieczenia, boczne ścianki ciasta odrobinę się obsuną, lecz nie martw się i uzupełnij je zapasowym ciastem. Nie przejmuj się także, że łączysz ciasto podpieczone z surowym, podczas pieczenia wszystko się wyrówna. Nałóż truskawki, aż po brzegi naczynia, a jeśli została Ci jeszcze odrobina ciasta podziel je na drobne kawałeczki i zrób kruszonkę. Posyp ciasto bułką tartą i wstaw do piekarnika na 30 minut, również na 180 stopni.
Szybkie ciasto z truskawkami na gorąco jest gotowe, gdy z wierzchu zobaczysz brązowo złocisty kolor kruszonki i mnóstwo soku z truskawek.
Jedz (najlepiej w wesołym towarzystwie dzieci) zaraz po upieczeniu na gorąco, prosto z naczynka, lub po przełożeniu do miseczek, na przykład z dodatkiem lodów śmietankowych lub waniliowych.