- in Fajne sałatki by Joanna
DIETETYCZNA SAŁATKA z KURCZAKIEM w SŁOIKU. IDEALNA do PRACY.
Dietetyczna sałatka z kurczakiem jest rzeczywiście idealna do pracy, zwłaszcza, gdy włożysz ją do słoika. Nie mogę o słoiku nie napisać, bo to jest fantastyczny, dla niektórych może już oklepany, ale wygodny i piękny sposób przechowywania i transportowania jedzenia do pracy. Zwłaszcza sałatki i dania z makaronem zapakowane w słoiku są niezwykle funkcjonalne.
Jak układać składniki w słoiku?
Istnieje całkiem logiczny sposób układania składników w słoiku. Metoda układania elementów dania w słoiku jest uniwersalna, do zastosowania nie tylko przy tworzeniu sałatek.
Zacznijmy od tego, że słoik powinien być pakowny i wygodny, żeby nie trzeba było zbyt upychać składników sałatki czy innej potrawy. Słoik o pojemności 0,5 l spokojnie pomieści sałatkę dla jednej osoby.
Niezależnie od tego, jaką potrawę umieścisz w słoiku, układaj składniki według podanej kolejności (począwszy od dna słoika):
- sos/dressing/oliwa
- składniki chrupiące i świeże, jak ogórki, cukinia, pomidory, cebula, którym nie zaszkodzi zanurzenie w sosie. Pozostałym składnikom moczenie w sosie może szkodzić nie w sensie zdrowotnym, tylko estetycznym i smakowym, bo jak namokną makaron czy ryż, to nie będą tak pyszne, a namoczona sałata wygląda i smakuje mało efektownie
- składniki decydujące o charakterze potrawy: kurczak (mięso, ryba), jajka, fasola, kukurydza, groszek, feta lub inny ser, owoce, awokado
- dodatki najbardziej zasycające: makaron, ryż, kasza, ewentualnie ziemniaki
- niezbędne: wszelkie sałaty i kapusty
Dzięki zastosowaniu właściwej kolejności, tak skomponowany posiłek może przetrwać dwa dni w lodówce, ponieważ składniki nie moczą się w sosie. Niektóre osoby przygotowują sobie słoiki na cały tydzień. Ja jednak uważam, że lepiej robić sobie zestawy z dnia na dzień.
Nie pakuj do słoika tradycyjnych polskich dań typu: ziemniaki/ryż/kluski z kawałkiem mięsa i surówką, bo na takie potrawy najlepszy jest zwykły pojemnik z przegródkami.
Jak jeść pyszną zawartość?
Najprościej jak się da, czyli odkręcić słoik i przełożyć jego zawartość na talerz. Dzięki zachowaniu właściwej kolejności podczas układania składników w słoiku, na talerzu wszystko znajdzie się na swoim miejscu. Na spodzie sałata a na niej po kolei wszystkie składniki polane pysznym sosem. Nic tylko wymyślać nowe kompozycje i zajadać.
Dietetyczna sałatka z kurczakiem
Przepis na sałatę do słoika o pojemności 1 l, porcja wystarczy na dwie osoby:
- rozdrobniony, gotowany lub pieczony kurczak
- 1 świeży ogórek
- 1 duży pomidor
- składniki sosu: po 1 łyżce octu balsamicznego, sosu sojowego, soku z cytryny, oliwy
- rukola
- odrobina soli i pieprzu
- opcjonalnie miska ugotowanego al dente makaronu, najlepiej penne lub innego grubego
Podane ilości można dowolnie dostosowywać do własnych potrzeb. Dodanie makaronu sprawia, że sałatka jest bardziej syta i spokojnie wystarcza jako danie obiadowe. Dla porządku podaję kolejność układania składników:
- na spód słoika wlej wszystkie składniki sosu oraz trochę soli i pieprzu i wymieszaj
- następnie dodaj pokrojone w kawałeczki ogórek i pomidor
- rozdrobniony kurczak
- (opcjonalnie makaron)
- rukola lub inna sałata
Smacznego!