- in Pyszne przekąski by Joanna
CO MOŻNA ZROBIĆ Z CUKINII?
Co można zrobić z cukinii? Wykorzystaj sezon na cukinie i zrób roladki, torebki lub jeśli wolisz zawijasy, chodzi przecież o to samo, tylko pod różnymi nazwami. Roladki z cukinii to popularne przekąski, które dają możliwość wykorzystania licznych dodatków.
Co można zrobić z cukinii żółtej?
Składniki pasujące do żółtej cukinii przyszły mi do głowy po przejrzeniu lodówki, gdy okazało się, że zostało mi trochę sosu bolognese z poprzedniego dnia. Te roladki będą na ciepło. Żółty kolor cukinii bardzo ładnie komponuje się z brązowym sosem. Jeśli nie masz akurat sosu bolońskiego wykorzystaj inny mięsny sos.
Składniki:
– 1o pasków żółtej cukinii
– 10 łyżeczek gęstego, zimnego sosu bolognese
– starty parmezan ( 1-2 łyżki)
Obetnij końcówki cukinii i potnij ją obieraczką na cienkie paski, bez obierania ze skóry. Pasów musi być co najmniej tyle, ile planujesz roladek, ewentualnie ze dwie zapasowe. Paski cukinii ułóż w naczyniu żaroodpornym, posól je i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 3 minuty. Dzięki temu pasy odparują zbędną wodę i będą się łatwo zawijały.
Uwaga! Do niżej opisanych propozycji roladek z odmiany zielonej również używaj cukinii w skórce, pasy tnij obieraczką, żeby były wystarczająco cienkie i podpiekaj je w piekarniku.
Farsz wymieszaj z parmezanem, nałóż na paski i zawiń. Przed podaniem wstaw do piekarnika na 5 minut i 180°C. Tyle wystarczy, aby całość się zagrzała a parmezan stopił.
Co można zrobić z cukinii zielonej?
Proponuję dwa rodzaje zawijasów z zielonej cukinii na zimno. Przygotujesz je dosłownie w kilka minut.
Roladki z cukinii z serem camembert
Do ich przygotowania potrzebujesz:
– 10 pasków zielonej cukinii przygotowanych jak wcześniej (cienkich i podpieczonych)
– 10 kawałeczków sera camembert
– 20 paseczków czerwonej papryki
Paski cukinii ułóż sobie na desce lub talerzu. Na każdy pasek kładź 1 kawałek sera camembert i 2 paseczki czerwonej papryki. Delikatnie zwiń roladki i takie świeżo przygotowane podawaj.
Roladki z cukinii z wędzonym łososiem
Oto składniki:
– 10 pasków zielonej cukinii przygotowanych jak wyżej
– 10 kawałeczków wędzonego łososia
– 2 łyżki ugotowanego ryżu
– 1 łyżka kremowego serka
– 10 kawałeczków surowej cukinii żółtej
– ćwiartka cytryny
Na każdy pasek nałóż po kawałeczku żółtej cukinii, łososia skropionego sokiem z cytryny a także odrobinę ryżu wymieszanego z kremowym serkiem. Zwiń roladki i od razu podawaj.
Prezentowane roladki z cukinii są lekkie i urozmaicone (każda smakuje zupełnie inaczej), zrób je więc na letnie przyjęcie wraz z innymi przystawkami, lub jako dodatek do grilla.
Co można zrobić z cukinii na obiad?
Przystawki świetna rzecz, czasem jednak potrzebujesz pomysłu na danie obiadowe. Nie zaproponuję Ci nieskończonej listy możliwości, ale za to dwie różne, sprawdzone potrawy, które możesz przyrządzić na lunch, obiad lub kolację na ciepło. Wykorzystaj przepisy na cukinię nadziewaną bryndzą dla miłośników wyraźniejszych smaków, a dla zwolenników klasyki placuszki z cukinii.