KOLACJA NA WALENTYNKI 2019 – DANIA Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA
Kolacja na walentynki – odsłona druga czyli dania główne. Zgodnie z zapowiedzią zapraszam na kolejną część poświęconą walentynkowemu menu. Wybierzemy się w podróż po świecie. Jeśli należysz do osób, które ostrożnie i nieufnie podchodzą do nowości kulinarnych lub potraw pochodzących z innych krajów, to mam nadzieję Cię, że za chwilę Twoje obawy legną w gruzach. Poznasz dzisiaj 4 przepisy.
Kolacja na walentynki. Lazania z sosem bolońskim
Na początku odwiedzimy Włochy. Lazania z sosem bolońskim jest bardzo treściwa, idealna na rozgrzewający, walentynkowy wieczór. Mój przepis przewiduje własnoręcznie robione płaty makaronowe, ale podaję także opcję przygotowania lazanii z makaronem gotowym. Poza makaronem musisz zaopatrzyć się w: mielone mięso wołowe, pomidory (przecier lub koncentrat), cebulę i marchewkę, zioła oraz parmezan. Szczegóły przepisu.
Pikantna paella z kurczakiem i chorizo
Opuszczamy Włochy i udajemy się do Hiszpanii. Był makaron, teraz pora na ryż. Paella to bardzo typowa potrawa hiszpańska na bazie ryżu, przygotowywana podobnie jak risotto (używa się surowego ryżu, który pęcznieje od dolewanych płynów). Lista składników potrzebnych do upichcenia paelli jest nieco dłuższa niż do lazanii, dlatego odsyłam do źródła. Zdradzę tylko, że potrawa jest niezwykle aromatyczna, powinna być pikantna. Taka kolacja na walentynki zapadnie więc Wam w pamięć.
Jeszcze jedno, paella to idealna potrawa do odgrzewania w piekarniku. Możesz ją więc przygotować, pięknie się wystroić i na spokojnie odgrzać ( 180° C, 20 minut), gdy ukochany/ukochana już przybędzie.
Meksykańskie tortille nadziewane mięsem i warzywami
Przemieszczamy się za ocean, żeby znowu było pikantnie i aromatycznie, i ponownie rozgrzewająco. W końcu to kolacja na walentynki! Meksykanie uwielbiają jeść pikantne potrawy. Do tego dania użyjesz kolorowych papryk, również pikantnej chili, pomidora, cebuli, filetu z kurczaka i przypraw. No i placków (tortilli), które możesz przygotować samodzielnie lub kupić gotowe. Do meksykańskiego dania konieczna jest także pikantna salsa, którą możesz zrobić (polecam) lub kupić. W tortille zawija się wszystkie składniki, dodaje salsy a na sam wierzch śmietany, która łagodzi inne smaki. Albo wszystko nałożysz odwrotnie i też będzie świetnie. Jedzenie placków meksykańskich to doskonała zabawa, je się palcami, więc łatwo się trochę pobrudzić i kolacja na walentynki robi się swobodna. „Ale Meksyk…”!
Roladki drobiowe z…
No właśnie nie wiem skąd. Konkretnie to sama je wymyśliłam, ale nie wiem, któremu krajowi można by je „przypisać”. Może Francji, bo roladki polane są masełkiem ziołowym, a Francuzi przecież uwielbiają „nadużywać” masła (też nadużywam)!? Smak roladek pasuje i do Włoch; w każdym razie smaki krążą wokół kuchni śródziemnomorskiej. Sami ocenicie.
Roladki są bardzo lekkie i delikatne, nadziane kremowym serkiem i czosnkiem. To najbardziej eleganckie danie z dzisiejszych propozycji. Konieczne będą sztućce! Składników niewiele (pierś z kurczaka, kremowy serek, czosnek, masło, zioła), szybkie do zrolowania i pyszne. Oto one.