- in Porady food blogerki by Joanna
SPIŻARNIA DOMOWA – co warto w niej mieć?
Spiżarnia domowa jest bardzo przydatna. Czasem jest tak, że masz ochotę coś zjeść, ale nie wiesz co, albo przeciwnie wiesz co chcesz, lecz tego nie masz w domu. Wychodzenie do sklepu nie zawsze ma sens, bo często po prostu się nie chce. Będąc w takiej sytuacji zawsze przeszukuję, co mam w domu i staram się coś upichcić z dobrodziejstw, które posiadam. Ale problem w tym, że nie zawsze mam co potrzeba. Oj, błędne koło. Marzę wtedy o super spiżarni, z wieloma półkami, na których znajdą miejsce wszystkie niezbędne produkty.
Spiżarnia domowa
Na razie zadowalam się kilkoma półkami. Też wystarczają. Najważniejsze jest to, żeby taka spiżarnia była zaopatrzona w niezbędne produkty, dzięki którym zawsze będzie można coś ugotować. Stworzyłam swoją listę składników, które moim zdaniem powinny się znaleźć w spiżarni domowej. Wszystkie należą do grupy produktów o długim lub bardzo długim terminie przydatności do spożycia.
Puszki. Choć produkty w puszce nie należą do najzdrowszych ze względu na metal, który przedostaje się do jedzenia z racji długotrwałego zamknięcia, to jednak nie odmówię wygody temu rozwiązaniu, gdy w chwili kryzysu mogę sięgnąć po kukurydzę, groszek, tuńczyka, sardynki czy pomidory. Przecież to są składniki na sałatki, pyszny sos do makaronu, pastę rybną, kotleciki tuńczykowe, zupę pomidorową i wiele innych dań, które Ci właśnie przyjdą do głowy. Dlatego spiżarnia domowa powinna być zaopatrzona w puszki.
Makarony. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do tego, jak uniwersalne są potrawy z makaronem. Czasem wystarczy tylko świeżo starty czosnek, trochę oliwy i parmezanu, żeby zjeść królewski posiłek. Na bazie makaronu można także robić sałatki. Z wymienionych puszkowanych produktów wyjdzie urozmaicona sałatka.
Kasze i ryż. Nie tylko nasze popularne kasze jęczmienne, lecz także gryczane, jaglane, kuskus i bulgur. Także należą do grupy produktów o dosyć długim terminie przydatności do spożycia. Przydają się do zup, gulaszy, w kuchni azjatyckiej, potraw typu risotto i szeroko rozumianej kuchni śródziemnomorskiej. Do wszechstronnego użytku, także w deserach. Nie raz ryż uratował kolację mojemu synowi w czasach, gdy chodził do przedszkola i uwielbiał ryż z pieczonym jabłkiem i cynamonem.
Rośliny strączkowe. Oczywiście mogą znaleźć się w sekcji „puszki”, lecz nie wyobrażam sobie zupy grochowej czy fasolki po bretońsku przyrządzonych z puszki, tych suszonych nie da się zastąpić. Moczenie, a później gotowanie fasoli i grochu ma swój urok, dlatego wysiłek włożony w przygotowanie potraw z roślin strączkowych owocuje później pysznym smakiem. W tej sekcji spiżarni domowej nie powinno także zabraknąć soczewicy i soi.
Przetwory. Najlepsze są oczywiście domowej roboty, lecz jeśli takowych nie robimy, to kupne konfitury i dżemy, ogórki, kiszona kapusta, marynowane grzybki (i inne marynaty) potrafią wyciągnąć z opresji niejedną gospodynię domową.
Mąka, cukier, sól. Mając te składniki zrobimy wszystko. Nie tylko ciasta na słodko, do których dodać można konfitury albo orzechy, ale także wytrawne tarty, quiche, paszteciki i pizze. A bardziej cierpliwi zrobią własny makaron lub upieką chleb. Czyż może być coś przyjemniejszego od zapachu świeżo pieczonego chleba?
Sosy i przyprawy. Suszone zioła mogą uratować potrawę. Nie zajmują wiele miejsca a zamknięte w słoiczkach, lub innych szczelnych opakowaniach, mogą być przechowywane wiele miesięcy. Przeciery, ketchup, majonez, musztarda, chrzan nie muszą stać w lodówce, gdy nie są otwarte. A gdy komuś zachce się nagle kanapki z pasztetem i chrzanem wystarczy sięgnąć na półkę.
Bakalie. Wykorzystując mąkę i cukier, dorzucając jajka i masło możemy wyczarować pyszne kruche ciasto z orzechami. Nie mogę nie wspomnieć również o tym, że bakalie stanowią genialną przekąskę , zarówno wytrawną, bo orzechy są wystarczająco sycące, jak i słodką, bo rodzynki (i inne suszone owoce) są całkiem słodkie.
Przejrzawszy na szybko wszystkie wymienione produkty, które powinny się znajdować w każdej spiżarni domowej wyszło mi, że można z nich przygotować kilkanaście zupełnie różnych potraw. Zgodzisz się więc ze mną, że po dodaniu świeżych warzyw i owoców, a także odrobiny mięsa, jeśli ktoś ma takie zapotrzebowanie, taka zawartość spiżarni jest całkowicie wystarczająca?