JAK ZROBIĆ CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z PECORINO?

chrupiące placki ziemniaczane

Ja zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Niby takie proste i oczywiste, lecz nie zawsze placki wychodzą chrupiące, prawda? Czy gatunek ziemniaków, z których robisz placki ma znaczenie? Pewno tak, choć sama takiej zależności nie zauważyłam. Co więc decyduje, że placki wychodzą chrupiące lub nie? Wyodrębniłam kilka czynników, które moim zdaniem decydują o chrupkości placków.

Chrupiące placki ziemniaczane

Usmażyłam wiele placków, z różnych gatunków ziemniaków, dzięki czemu sprawdziłam różne opcje ich przyrządzania: począwszy od metody tarcia ziemniaków, przez dodatki, po sposób smażenia.

Jak najlepiej trzeć ziemniaki? tarka

Jestem przeciwniczką rozdrabniania ziemniaków automatycznie czyli za pomocą mikserów i robotów kuchennych. Dlaczego? Ponieważ mikser rozdrabnia ziemniaki na miazgę, bez zachowania odpowiedniej struktury startego ziemniaka. Ziemniaki na placki powinno się trzeć ręcznie na tarce o małych oczkach (patrz zdjęcie obok). Tak utarte ziemniaki przypominają wiórki, które nie tylko w widać, ale możesz je także wyczuć jedząc placki.

Natomiast ziemniaki utarte na małych, ale „kostropatych” oczkach wyglądają podobnie jak te po użyciu miksera, czyli przypominają papkę. A przecież masz zrobić chrupiące placki ziemniaczane!

Dodawać mąkę i jajko czy nie?

Nie dodawać, uwierz mi, a najlepiej po prostu zrób placki bez dodatków. Tylko starte ziemniaki, posiekana na drobno cebula, sól i pieprz. Składniki te same co do babki ziemniaczanej. 

Aby zrobić chrupiące placki ziemniaczane nie są potrzebne mąka ani jajka. Skrobia zawarta w ziemniakach utrzymuje starte ziemniaki podczas smażenia „w kupie”. Jeśli masz obawy, zrób test. Usmaż jednego placka bez mąki i jajek i przekonaj się czy rzeczywiście są konieczne. Dodatkowo, placki smażone bez dodatków są bardziej ziemniaczane, niż te z mąką i jajkiem.

Jak smażyć placki ziemniaczane?

Starte ziemniaki wymieszane dokładnie z cebulą i przyprawami nakładaj łyżką ( 1 łyżka = 1 chrupiący placek ziemniaczany) i smaż na patelni w dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Pisząc duża ilość oleju nie mam na myśli smażenia w głębokim tłuszczu, ale taką ilość oleju, żeby starte ziemniaki po nałożeniu na patelnię lekko pływały. Jeśli olej będzie mocno rozgrzany, taka metoda smażenia nie spowoduje, że placki będą bardziej nasączone tłuszczem. Zresztą po usmażeniu placki koniecznie odsącz na ręczniku papierowym.

placki ziemniaczane z pecorinoplacek ziemniaczany

Chrupiące placki ziemniaczane z serem Pecorino

Pecorino to ser owczy. Wcale nie planowałam, że muszę zrobić placki ziemniaczane z dodatkiem sera Pecorino. Chciałam zrobić placki z twardym serem o wyrazistym smaku (spróbuj także z parmezanem) a miałam akurat w domu ser Pecorino. Starłam więc sobie ok 70 – 80 g sera (na ok 1 kg ziemniaków) i część dodałam do masy ziemniaczanej (bez mąki i jajek) a resztą posypałam usmażone placki. Co z tego wyszło? Przepyszne, chrupiące placki ziemniaczane z delikatnym, acz wyczuwalnym smaczkiem Pecorino.